Bu çal ışma, farkl ı kalitedeki sulama sular ı ile farkl ı derinliklerdeki tabansuyu 'düzeylerinin, havuç Daucus carota verimine ve topraklarda yeti şme periyodu süresince oluşan tuzlulaşmaya olan etkilerini belirlemek amac ı yla yürütülmüştür. Araşt ı rmada elektriksel iletkenli ği T1=0.25 dS/m, T2=1 dS/m, T3=2 dS/m, T4=4 dS/m ve T5=6 dS/m olmak üzere be ş farkl ı sulama suyu kullan ı lm ışt ı r. Tabansuyu derinliği aç ı s ı ndan D1=45 cm, D2=60 cm ve tabansuyu bulunmayan D3=90 cm toprak derinli ğ i bulunan konular ele al ı nm ışt ı r. Araşt ı rma 5x3 faktöriyel deneme düzenine göre yürütülmü ştür, Araştı rmada sulama suyu kalitesi de, tabansuyu derinli ğ i de verimi % 1 önemlilik düzeyinde etkilemi ştir. Sulama suyu elektriksel iletkenliğ inin artmas ı ve tabansuyu düzeyinin yüzeye yaklaşmas ı yla verimde önemli düzeyde azalmalar meydana gelmi ştir 1 şt ı rmada lizimetrelerden elde edilen verim de ğerleri büyükten küçü ğe doğru olmak üzere sulOrtı a suyu kalitesi aç ı s ı ndan; Ara Tl, T2, T3, T4 ve T5 konular ı nda s ı ras ı yla 410.4 g, 352.1 g, 288.5 g, 235.0 g ve 212.9 g, tabansuyu derinli ği aç ı s ı ndan D3, D2 ve 01 konular ı nda s ı ras ı yla 373.1, 303.0 ve 223.2 g. d ı r. Sulama suyu kalitesi topraktaki tuz birikimini % 1 önemlilik düzeyinde etkilerken, tabansuyu derinli ğinin etkisi önemsiz bulunmuştur. Bütün konularda yeti şme periyodu başlang ı c ı ndan hasada kadar tuz birikimi meydana gelmi ş ve sulama suyu kalitesindeki düşüş bu tuz birikimini art ı rm ışt ı r.
This study was carried out to determine the effects of irrigation waterAuality and water table depth on carrot Daucus carota yield and soil salinity. The treatments were five different electrical conductivity levels of irri ğation water which were T1=0.25 dS/m, T2=1 dS/m, T3=2 dS/m, T4=4 dS/m and T5=6 dS/m and three different water table depths which were D1=45 cm, D2=60 cm and D3=90 cm without water table. As a result, the yield was significantly affected tty bpth irrig4tron water quality and water table depth. The increase in the electrical conductivity of irrigation water and the 'approach surface of water table depth, decreased the carrot yield. The average yields obtained from lysimeters were found as 410.4, 352.1, 288.5, 235.0 and 212.9 g for the water salinity levels of Tl, T2, T3, T4 and T5 and 373:1, 303.0 arrd• 223.2 'g for the water table depths of D3, D2 and D1 respectively. Irrigation water quality effected salt accuMulation'trnhe soil during the whole growing season. This accumulation increased when water quality was poot. Sait :aOcuMulatiomin the soil was not significantly effected by water table depth:`
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1996 |
Submission Date | August 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).