Research Article
BibTex RIS Cite

Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi

Year 1997, , 44 - 51, 01.05.1997
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000311

Abstract

Bu çal ışmada marul Lactuca sativa cv.Tasna bitkisinde 4 sulama suyu tuzlulu ğ u 0.25, 2.0, 4.0 ve 6.0 dS/m ve 2 sodyum adsorbsiyon oran ı 0.30 ve 5.0 konular ı n ı n verim ve kalite üzerine olan etkileri, 2 farkl ı toprak nem içeri ği düzeyinde kullan ı labilir nemin %75 ve %25'i tüketildi ğ inde sulama incelenmi ştir. Çal ışma tesadüf parsellerinde faktöriyel düzende 3 tekrarlamal ı olarak, serada saks ı denemesi biçiminde yürütülmü ştür. Sulama suyu tuzlulu ğ u ve sodyumluluğundaki art ışa bağl ı olarak marul veriminde önemli azalmalar olu şmuştur. Bitki kuru madde miktarlar ı azal ı rken, toplam kül miktarlar ı artm ışt ı r. Sulama suyu tuzluluğunun art ışı ile mineral madde içeriklerinin tümünde artma görülmü ştür. Toprak nem içerikleri, tuzluluğun verim üzerine olan etkisi ile etkile şim göstermemi ş , ancak toprakta nem düzeyinin yüksek tutulmas ı verimin artmas ı na neden olmuştur

Effects of Irrigation Water Quality and Soil Moisture Content on Crop Yield and Qality of Lettuce

Year 1997, , 44 - 51, 01.05.1997
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000311

Abstract

In this greenhouse study, the effect of 4 irrigation water salinity 0.25, 2.0, 4.0 and 6.0 dS/m , 2 sodium SAR.0.30 and 5.00 and 2 soil water content levels irrigation when consumed 75% and 25% of available water on the yield of lettuce Lactuca sativa cv. Tasna were investigated. For this purpose, factorial experiments in fully randomised design were conducted. As a result, increasing the irrigation water salinity and alkalinity reasoned to decrease the yield of lettuce and the amounts of plant biomass but to increase the total ash content and the mineral nutrient contents. Keeping the soil water content at %75 of available water level provoked to increase the yield of lettuce.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Engin Yurtseven This is me

Deniz Okan Bozkurt This is me

Publication Date May 1, 1997
Submission Date May 1, 1997
Published in Issue Year 1997

Cite

APA Yurtseven, E., & Bozkurt, D. O. (1997). Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 03(02), 44-51. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000311
AMA Yurtseven E, Bozkurt DO. Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi. J Agr Sci-Tarim Bili. May 1997;03(02):44-51. doi:10.1501/Tarimbil_0000000311
Chicago Yurtseven, Engin, and Deniz Okan Bozkurt. “Sulama Suyu Kalitesi Ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim Ve Kaliteye Etkisi”. Journal of Agricultural Sciences 03, no. 02 (May 1997): 44-51. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000311.
EndNote Yurtseven E, Bozkurt DO (May 1, 1997) Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi. Journal of Agricultural Sciences 03 02 44–51.
IEEE E. Yurtseven and D. O. Bozkurt, “Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi”, J Agr Sci-Tarim Bili, vol. 03, no. 02, pp. 44–51, 1997, doi: 10.1501/Tarimbil_0000000311.
ISNAD Yurtseven, Engin - Bozkurt, Deniz Okan. “Sulama Suyu Kalitesi Ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim Ve Kaliteye Etkisi”. Journal of Agricultural Sciences 03/02 (May 1997), 44-51. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000311.
JAMA Yurtseven E, Bozkurt DO. Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi. J Agr Sci-Tarim Bili. 1997;03:44–51.
MLA Yurtseven, Engin and Deniz Okan Bozkurt. “Sulama Suyu Kalitesi Ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim Ve Kaliteye Etkisi”. Journal of Agricultural Sciences, vol. 03, no. 02, 1997, pp. 44-51, doi:10.1501/Tarimbil_0000000311.
Vancouver Yurtseven E, Bozkurt DO. Sulama Suyu Kalitesi ve Toprak Nem Düzeyinin Marulda Verim ve Kaliteye Etkisi. J Agr Sci-Tarim Bili. 1997;03(02):44-51.

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).