Bu çal ışmada, sulama suyu tuzlulu ğ u ile değiş ik Ca/Mg oranlar ı n ı n, sera koş ullar ı nda lizimetrede yetiştirilen turpun, baz ı kalite parametreleri üzerine olan etkileri ara şt ı rı lm ışt ı r. Çalışma, cam örtülü bir serada, 350 mm çapl ı PVC borulardan 650 mm boyunda kesilerek olu şturulan lizimetrelerde yap ı lm ışt ı r. Denemeler, 5 sulama suyu tuzlulu ğ u 0.4, 1.5, 2.5, 5 ve 7.5 dS/m ve 2 Ca/Mg oran ı 3:1 ve 1:3 konular ı ile tesadüf parsellerinde faktoriyel düzende ve 3 tekrarlamall olarak gerçekleştirilmi ştir. Yumru ve gövde biokütle de ğerleri ile yumruda toplam kül ve mineral madde analizleri değr rlendirilmi ştir. Yumru ve gövde biokütle de ğerleri, tuzluluk ile %1 düzeyinde, toplam kül ise tuzluluk, Ca/Mg oran ı ve kon ı etkileşimleri ile %1 düzeyinde önemli de ğ işmeler göstermiştir. Mineral madde içeriklerinde Na, Ca, Mg, CI, N, P, Zn ve I In önemli değ i ş meler gösterirken, K, Fe ve Cu içerikleri ise de'ğ i şmemiştir.
In this greenhouse study, irrigation water salinity and different Ca/Mg ratio of water were investigated. The exper ments were held on lisimeters made by PVC pipe of 350 mm in diameter and 650 mm in length using 5 different s ı linity 0.4, 1.5, 2.5, 5 and 7.5 dS/m and 2 different Ca/Mg ratio of water 3:1 and 1:3 in fully randomised design wit factorial experiments. The biomass, total ash content, and the mineral nutrient contents of radish and green plant werE investigated. The biomass of radish and green plant reduced significantly by the salinity levels, but the total ash conte ıts of radish and green plant affected by not only the salinity but the Ca/Mg ratio and interaction effect of irrigation tater as well. The Na, Ca, Mg, CI, N, P, Zn and Mn contents were changed by the salinity and the ratio, but the K, Fe . ı nd Cu contents not.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2000 |
Submission Date | January 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).