Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi

Volume: 14 Number: 02 May 1, 2008
  • Altay Balkan
EN TR

Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi

Abstract

Bu araştırma, 2005 ve 2006 yetiştirme dönemlerinde, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Uygulama ve Deneme Alanı’nda, tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, Trakya Bölgesi’nde yetiştirilen 10 yerel süpürge darısı genotipinin bazı agronomik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. İncelenen materyalde; en uzun bitki boyu 158.67 cm ve 156.12 cm ile Maksutlu-2 ve Harmanlı genotiplerinden elde edilmiştir. En uzun panikula 92.53 cm ve 91.42 cm ile Uzunköprü ve Maksutlu-2 genotiplerinde bulunmuştur. Bitkide yaprak sayısı en fazla 6.9 adet ve 6.6 adet ile Harmanlı ve Uzunköprü genotiplerinde sayılmıştır. En yüksek panikula ağırlığı ve panikulada tane ağırlığı Maksutlu-2 genotipinden elde edilmiştir. En yüksek bin tane ağılığı 19.13 g ve 19.02 g ile Elçili-2 ve Uzunköprü genotiplerinde saptanmıştır. Araştırma sonucunda, incelenen özellikler yönünden Uzunköprü ve Maksutlu-2 genotiplerinin Trakya Bölgesi koşulları için daha uygun olduğu söylenebilir

Keywords

References

  1. Carter, P. R., D. R. Hicks, A. R. Kaminski, J. D. Doll, K. A. Kelling and G. L. Worf. 1990. Extension, Alternative Field Crops Manual.
  2. Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021. Ders Kitabı, Ankara.
  3. Güneş A. ve R. Acar. 2005. Karaman ekolojik koşullarında silajlık sorgum-sudan otu melezinin ikinci ürün olarak yetiştirme imkanlarının belirlenmesi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 19(35): 8-15.
  4. Gürtanın, N. 1977. Süpürge darısı (Sorghum technicus)’dan yararlanma olanakları, Edirne’de süpürge sanatı ve bu sanatın ekonomik önemi. Türk Halk Bilim Araştırmaları Yıllığı, Kültür Bakanlığı, Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları: 28, Süreli Yayınlar Dizisi: 4: 103-117.
  5. İmik, H. ve E. Şeker. 1999. Farklı tanen kaynaklarının tiftik keçilerinde yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, tiftik verimi ve kalitesi üzerine etkisi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 39 (1):85-100.
  6. Nevens, W. B. and K. E. Harshbarger. 1940. Broomcorn silage for dairly cattle. Illinois Agricultural Experiment Station, Urbana, Illinois, 1023-1029.
  7. Steel, R.G.D. and J.H. Torrie. 1960. Principles and Procedures of Statistics. Mc-Graw-Hill Book Co. Inc. New York.
  8. Swanson, A. F. and H. H. Laude. 1934. Varieties of Sorghum in Kansas. Agricultural Experiment Station, Kansas State College of Agriculture and Applied Science.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Altay Balkan This is me

Publication Date

May 1, 2008

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 14 Number: 02

APA
Balkan, A. (2008). Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi. Journal of Agricultural Sciences, 14(02), 163-168. https://izlik.org/JA82PR79KW
AMA
1.Balkan A. Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2008;14(02):163-168. https://izlik.org/JA82PR79KW
Chicago
Balkan, Altay. 2008. “Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum Bicolor L. Moench Var. Technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi”. Journal of Agricultural Sciences 14 (02): 163-68. https://izlik.org/JA82PR79KW.
EndNote
Balkan A (May 1, 2008) Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi. Journal of Agricultural Sciences 14 02 163–168.
IEEE
[1]A. Balkan, “Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi”, J Agr Sci-Tarim Bili, vol. 14, no. 02, pp. 163–168, May 2008, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82PR79KW
ISNAD
Balkan, Altay. “Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum Bicolor L. Moench Var. Technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi”. Journal of Agricultural Sciences 14/02 (May 1, 2008): 163-168. https://izlik.org/JA82PR79KW.
JAMA
1.Balkan A. Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2008;14:163–168.
MLA
Balkan, Altay. “Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum Bicolor L. Moench Var. Technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi”. Journal of Agricultural Sciences, vol. 14, no. 02, May 2008, pp. 163-8, https://izlik.org/JA82PR79KW.
Vancouver
1.Altay Balkan. Trakya Bölgesi’nde Yetiştirilen Süpürge Darısı Sorghum bicolor L. Moench var. technicum Körn. Genotiplerinin Bazı Agronomik Özellikler Yönünden Değerlendirilmesi. J Agr Sci-Tarim Bili [Internet]. 2008 May 1;14(02):163-8. Available from: https://izlik.org/JA82PR79KW

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).