This study, it is aimed to determine some mechanic features breaking characteristics for three different kinds of walnut Yalova-3, Kaman, and Şebin at the same loading rate, at three different moisture content, and three different axes. The data of this study are obtained by loading these kinds statically at a loading rate of 43,4 mm/min., and at the moisture content levels of %8, %13, and % 18, and on x-x thickness , y-y width , and z-z length axes. Besides, some physical characteristics such as dimensions, geometrical average diameters , and sphericity of the walnut kinds are determined. At the end of the research, it is determined that as the moisture content level increases, there is a decrease in the power required for breaking, and contrarily there is an increase in the energy value required for displacement and breaking. The results obtained are in a supporting way to the previous studies carried out
Bu çalışmada üç farklı ceviz çeşiti için Yalova-3, Kaman ve Şebin aynı yüklenme oranında ,üç farklı nem ve üç farklı eksende bazı mekanik özellikler kırılma karakteristikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada ki veriler, çeşitlerin 43,4 mm/min’lik bir yüklenme hızında; %8, %13 ve %18’lik nem seviyelerinde ve x-x kalınlık , y-y genişlik , ve z-z uzunluk eksenlerinde statik olarak yüklenmesiyle elde edilmiştir. Ayrıca ceviz çeşitlerinin boyutları, geometrik ortalama çapları, küresellikleri gibi bazı fiziksel özellikleri de belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, nem seviyesi arttıkça kırılma için gerekli olan kuvvet değerlerinde azalma, buna karşılık şekil değiştirme ve kırılma için gerekli enerji değerinde ise artma olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bu sonuçlar daha önce yapılan çalışmaları destekler niteliktedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).