Anakara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında 1999-2001 yıllarında yapılan çalışmada; iki ekmeklik buğday Gerek-79 ve Gün-91 çeşidinde başaklanma döneminde, kılçık, bayrak yaprak ve bayrak yaprak altındaki yaprağın uzaklaştırılmasının bazı verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları bölünmüş parseller desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre; kontrole karşılaştırıldığında bayrak yaprağı uzaklaştırılan bitkilerde; başakta dane sayısı, başakta dane ağılığ ve bin dane ağırlığında her iki yılda da yaklaşık olarak sırasıyla % 13, % 34 ve % 24 oranında azalma ve protein içeriğinde % 2.8 artış ortaya çıkmıştır. Bu öğelerdeki azalma ve protein oranındaki artış kılçığı ve bayrak yaprak altındaki yaprağı alınan bitkilerde de önemli bulunmuştur
Present study was carried out in the experimental field of the Field Crops Department, Faculty of Agriculture, Ankara University during 1999 and 2001. Two wheat cultivars, Gerek-79 and Gün-9, were studied to investigate the impacts of the removal of some photosynthetic structures including flag leaf, second upper leaf blade and awneds, on some yield related components. The experiment was laid out in a randomized complete block desing of split-plot restriction with four replications. According to results obtained, removal of flag leaf resulted approximately 13, 34, 24 % reduction in grain per spike, grain weight per spike and 1000-grain weight, respectively and 2.8% increase in grain protein contents in both years. Studies indicated that significant reductions in these traits and increases in grain protein contents resulted from removal second upper leaf blade and awneds
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2005 |
Submission Date | November 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).