Bu araşt ı rmada Isparta ili ekolojik ko ş ullar ı nda Izmir kekiğ ine Origanum onites uygulanan bitki büyüme düzenleyicilerinden gibberellik asit GA 3 , absisik asit ABA , indol-3-asetik asit IAA ve 6-benzil-amino purin BAP 'in yapraklarda uçucu yağ içeriğ i, uçucu yağ bileşenleri, protein içeri ğ i ile besin elementleri üzerine etkileri saptanmaya çal ışı lm ışt ı r. Bitki büyüme düzenleyicilerinin keki ğ in yağ içeriğ i, yağda karvakrol ve timol içeriğ i, besin elementlerinden K, Ca, Na, P, Fe ve Cu içeri ğ i üzerine etkisi önemli bulunmu ştur. Uçucu yağ oran ı %3.1 ile en yüksek BAP uygulamas ı ndan, %2.6 ile en düş ük IAA uygulamas ı ndan elde edilmiştir. Protein içeri ğ i %6.37 ile %7.75 aras ı nda değ işmiştir. Kekik ya ğı n ı n ortalama olarak %84.8 karvakrol, %5.3 timol, %5.2 y-terpinen, %2.7 p-simen, %1.0 p-mirsen, %0.7 a-terpinen ve %0.3 borneol'den olu ştuğ u belirlenmiştir. Bitki büyüme düzenleyicilerinden özellikle GA3 uçucu ya ğı n karvakrol içeriğ ini azalt ı rken, timol içeri ğ ini yükseltmi ştir. Kekik yaprağı nda %2.97-3.66 K, %0.97-1.55 Ca, %1.02-1.24 N, 2024-2769 ppm Na, 1500-2400 ppm P, 47.25-97.50 ppm Fe, 55.75-65.75 ppm Zn, 49.00-65.25 ppm Mn ve 4.00-6.25 ppm Cu bulunduğ u tespit edilmiştir. IAA uygulamas ı yaprağı n özellikle Ca, N, Fe, Mn ve Cu içeriğ ini, ABA uygulamas ı ise özellikle Na, Fe ve Zn içeriğ ini art ı rmıştı r.
In this research, it was aimed to determine the effects of plant growth regulators such as gibberellic acid GA3 , abscisic acid ABA , indole-3-acetic acid IAA and 6-benzyl-amino purine BAP on the essential oil content, essential oil components and nutrients in the leaf of oregano Origanum onites under the Isparta ecological condition. It was found that plant growth regulators have important effect on the essential oil content in the leaf, carvacrol and thymol contents in the oil and leaf nutrient content such as K, Ca, Na, P, Fe and Cu of the oregano. BAP and IAA applications gaye the highest and lowest essential oil contents as 3.1% and 2.6%, respectively. Protein contents varied between 6.37% and 7.75%. Oregano oil consisted of carvacrol %84.8% , thymol 5.3% , y-terpinene 5.2% , p-cymene 2.7% , p-myrcene 1.0% , a-terpinene 0.7% and borneol 0.3% , as averages. Plant growth regulators, especially GA 3 , reduced the carvacrol content and increased the thymol content of the oil. The nutrients found in the leaves of oregano were K 2.97-3.66% , Ca 0.97-1.55% , N 1.02-1.24% , Na 2024-2769 ppm , P 1500-2400 ppm , Fe 47.25-97.50 ppm , Zn 55.75-65.75 ppm , Mn 49.00-65.25 ppm and Cu 4.00-6.25 ppm . Ca, N, Fe, Mn and Cu contents were increased significantly by IAA application, Na, Fe and Zn contents were increased by ABA application.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2004 |
Submission Date | January 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).