Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Volume: 08 Number: 01 January 1, 2002
  • Engin Özgöz
  • Rasim Okursoy
EN TR

Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi

Öz

Bitkisel üretim etkinliklerinde, tohum yata ğı haz ı rl ığı ve ard ı ndan makinal ı ekim s ı ras ı nda artan tarla trafi ğ ine bağl ı olarak oluşan toprak s ı kışı kl ığı bitki gelişimi için oldukça önemli olan k ı s ı tlardand ı r. Toprak s ı kışı kl ığı , d ış bas ı nca bağl ı olarak topraktaki bo şluklar oran ı n ı n h ı zla azalarak toprak tanelerinin birbirine daha yak ı n olabilecek şekildeki istiflenme durumudur. Makinal ı tar ı mda toprak s ı kışı kl ığı n ı n temel kaynağı , yoğ un tarla trafi ğine bağ l ı olarak traktör tekerleri ile toprak aras ı ndaki etkileşimdir. Bu etkileşimlerin büyüklü ğ ü ve derecesi, traktör ve lastik parametreleri ile toprak parametrelerinin de ğ işkenliğine bağ l ı d ı r. Toprak s ı kışı klığı n ı etkileyen parametreler genel olarak, lastik iç bas ı nc ı şişirilme bas ı nc ı , aks yüküne ba ğ l ı olarak lastik bask ı s ı , lastik geometrisi, tutunma profı llerinin özellikleri, % olarak patinaj, ve ayn ı noktadan geçiş say ı s ı ile geçiş h ı z ı gibi traktör ve lastikten gelen parametreler ile, toprak cinsi, fiziksel yap ı s ı , nem oran ı , hacim ağı rl ığı gibi birçok toprak parametrelerinden olu şmaktad ı r. Bu çal ışmada lastik tekerlekli traktörlerde, lastik iç bas ı nc ı n ı n ve toplam aks yükünün, topra ğı n s ı kışt ı rı lmas ı na ve lastiklerin toprakta olu şturduğ u izdeki en yüksek profil derinli ğ ine yapt ığı etkiler araşt ı r ı lm ışt ı r. Bu amaçla tasarlanarak yap ı lan 18 m uzunluğ unda 3 m genişliğinde ve 1.5 m derinli ğ indeki bir toprak kanal ı ve içerisinde yer alan t ı nl ı yap ı daki %48 kum, %34 silt, %18 kil deneme toprağı kullan ı lm ışt ı r. Toprak kanal ı üzerine, bir uçtan di ğerine üç değ işik h ı z kademesinde 1.0 m/s, 1.3 m/s ve 1.6 m/s hareket edebilen elektrik motoru tahrikli bir test arabas ı tasarlanmış ve bu arabaya bağl ı 13.6/12-36 ölçülerindeki traktör lasti ği denemelerde kullan ı lm ışt ı r. Denemeler sonras ı nda yap ı lan ölçümler ve analizler sonucunda, lastik iz merkezinde ve kenar ı nda olmak üzere, ortalama iki farkl ı toprak neminde %9 ve %13 , iki farkl ı derinlikte 0-15 cm ve 15-30 cm , üç farkl ı geçiş h ı z ı nda 1.0 m/s, 1.3 m/s, ve 1.6 m/s , üç farkl ı aks yükünde 1000 kg, 1300 kg ve 1600 kg , üç farkl ı lastik iç bas ı nc ı nda 0.8 bar, 1.0 bar ve 1.5 bar ve üç farkl ı geçiş say ı s ı nda 1.geçiş 3 geçiş ve 5 geçiş toprakta oluşturulan toprak s ı kışı kl ığı , maksimum iz derinli ği ve 15 ve 30 cm'deki toprak gerilmeleri ölçülmü ş ve bu parametreler aras ı ndaki ilişkiler istatistiksel analizlere dayal ı olarak ortaya konulmu ştur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ababe, A. T., M. Yamazaki, A. Oida and H. Nakashima, 1992. Effects of forward velocity of tractor on transient soil compaction. Journal of The Japanese Society of Agricultural Machinery, 54 (3) 25-30.
  2. Anonymous, 1982. ASAE Standart: ASAE S313.1. Agricultural Engineering Yearbook. Michigan,USA.
  3. Bailey, A. C., T. A. Nichols and C. E. Johnson, 1988. Soil stress state determination under wheel loads. Transaction of the ASAE, 31 (5) 1309-1314.
  4. Bailey, A. C., R. L. Raper, E. C. Burt, C. E. Johnson and T. R. Way, 1992. Soil stresses under tires with low inflation pressure. Transaction of the ASAE, Paper No. 92-1581.
  5. Bal, H. 1985. Toprak s ı kışmas ı , sorunları ve çözüm yollar ı . Tarı msal Mekanizasyon 9. Ulusal Kongresi, 20-22 May ı s 1985, Bildiriler Kitab ı , Adana, s: 131-138.
  6. Barone, L. 1990. Wheel traffic effect on soil compaction. 4. Uluslararas ı Tar ı msal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 1 - 4 Ekim 1990, Bildiriler Kitab ı , Adana, s: 159-165.
  7. Barut, Z. B., R. Okursoy and A. Özmerzi, 1995. Sera topraklar ı n ı n işlenmesinde toprak işleme kriterleri. Tar ı msal Mekanizasyon 16.Ulusal Kongresi, 5-7 Eylül 1995, Bildiriler Kitab ı , Bursa, s: 521,528.
  8. Barut, Z. B., R. Okursoy and A. Özmerzi, 1999. Physical effects of tractor traffic on silty sand. 7 thInt. Congress on Agricultural Machanisation and Energy. 26-27 May 1999, Adana, Turkey, pp. 215-219.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Engin Özgöz This is me

Rasim Okursoy This is me

Publication Date

January 1, 2002

Submission Date

-

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2002 Volume: 08 Number: 01

APA
Özgöz, E., & Okursoy, R. (2002). Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 08(01), 92-100. https://izlik.org/JA67WS94BX
AMA
1.Özgöz E, Okursoy R. Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2002;08(01):92-100. https://izlik.org/JA67WS94BX
Chicago
Özgöz, Engin, and Rasim Okursoy. 2002. “Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Sciences 08 (01): 92-100. https://izlik.org/JA67WS94BX.
EndNote
Özgöz E, Okursoy R (January 1, 2002) Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences 08 01 92–100.
IEEE
[1]E. Özgöz and R. Okursoy, “Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi”, J Agr Sci-Tarim Bili, vol. 08, no. 01, pp. 92–100, Jan. 2002, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67WS94BX
ISNAD
Özgöz, Engin - Okursoy, Rasim. “Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Sciences 08/01 (January 1, 2002): 92-100. https://izlik.org/JA67WS94BX.
JAMA
1.Özgöz E, Okursoy R. Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2002;08:92–100.
MLA
Özgöz, Engin, and Rasim Okursoy. “Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi”. Journal of Agricultural Sciences, vol. 08, no. 01, Jan. 2002, pp. 92-100, https://izlik.org/JA67WS94BX.
Vancouver
1.Engin Özgöz, Rasim Okursoy. Lastik Tekerlekli Traktörlerde Lastik Basıncının Toprak Sıkışıklığına Olan Etkilerinin Belirlenmesi. J Agr Sci-Tarim Bili [Internet]. 2002 Jan. 1;08(01):92-100. Available from: https://izlik.org/JA67WS94BX

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).