Bu çalışmada, ağaç kabuğunun (AK) saksıda yeıiştiıme ortamı olarak kullanım olanağı begonya (Begonia semperflorens} bitkisi yetiştirilerek araştırılmıştır. Çalışmada ağaç katuğu, peat ve pomza taşından oluşmuş yedi farklı ortam denenmiştir.
Denemede ham ağaç kabuğunun olası toksik etkilerinden sakınmak amacıyla dekompoze olmuş ağaç kabukları kullanılmıştır. Karışımların ilk başta bitki yetiştirme ortamı olarak bazı temel fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir Fiziksel özellikler dikkate alındığında % 50 ağaç kabuğu * % 50 peat, % 25 ağaç kabuğu + % 75 peat, % 50 ağaç kabuğu ♦ %25 peat ♦ %25 pomza ve % 25 ağaç kabuğu* % 50 peat * % 25 pomza en uygun ortamlar olarak saptanmıştır.
Begonya bitkisine ait bitkisel parametreler incelendiğinde % 25 AK + % 50 peat ♦ % 25 pomza en uygun ortam olarak tespit edilirken, bu ortamı % 25 AK + % 75 peat ortamı izlemiştir Ortamlarda yetiştirilen bitkilerin besin maddesi içerikleri incelendiğinde, bitkilerin azot, potasyum, kalsiyum, demir ve mangan içerikleı inde istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunurken, fosfor, magnezyum, çinko ve bakır içeriklerinde önemli farklılıklar bulunmamıştır.
Araştırma sonucunda ağaç kabuğunun kendi doğasından ve dekompozisyonundan kaynaklanabilecek bir takım problemler olabileceği, bu nedenle ağaç kabuğunun yetiştirme ortamı olarak kullanılmas ında Paha detaylı araştırmalara gereksinim olduğu saptanmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2000 |
Submission Date | January 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).