Bu çalışmada, 1998 ve 1999 yıllarında Kalecik Karası üzürrlünden elde edilen şıraların serbest ve bağlı aroma maddeleri belirlenmiştir. Şıradan, serbest aroma maddeleri diklorometanla (CH2CI2), bağlı aroma maddeleri ise Amberlit XAD-2 reçinesiyle ekstrakte edilmiştir. Aroma maddelerinin analizi gaz kromatografisinde gerçekleştirilmiş ve bu maddelerin tanısında gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılmıştır. Yapılan analizlere göre, 1998 yılında şırada 4'ü altı karbonlu bileşik, 4'ü yüksek alkol, 1'i ester, 5'1 uçucu asit olmak üzere toplam 14 serbest ve 3'ü altı karbonlu bileşik, 2'si terpenol, 7’si yüksek alkol, 2'st ester ve 5’1 uçucu asit olmak üzere toplam 19 bağlı aroma maddesi; 1999 yılında ise, 4’ü altı karbonlu bileşik, 1'i terpen bileşiği, 4’ü yüksek alkpl, 4'ü ester, 5'1 uçucu asit olmak üzere toplam 18 serbest ve 3’ü altı karbonlu bileşik, 2'si terpenol, 6'sı yüksek alkol, 2'si ester ve 5'i uçucu asit olmak üzere toplam 18 bağlı aroma maddesi belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2002 |
Submission Date | January 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 |
Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).