In this study, the effects on growth, feed conversion ratio, body composition, survival rate and hepatosomatic indices of addition canola meal in different ratio (12%, 22% , 32% and 42%) instead of soybean meal to diet of carp fry (average weight 0.25±0.01 g) (Cyprinus carpio , L. 1758) were investigated. The diets of carp fry were formulated as isonitrogenous (35%) and isocaloric (3200 kcal kg-1), and the fry were fed 60 days. In the results of this study, the best final body weight, weight gain and specific growth rate were found in control group, this group exhibited similar growth with groups containing 12% and 22% canola meal. No significant differences in body composition, hepatosomatic indices and survival rate were obtained with use of canola meal in carp diet (P>0.05). In conclusion, it was determined that combination of 14.30% soybean meal and up to 22% canola meal could be used in mirror carp fry diets.
Bu çalışmada, ortalama 0.25±0.01 g ağırlığındaki aynalı sazan (Cyprinus carpio) yavrularının yemlerinde soya küspesi yerine farklı oranlarda (% 12, % 22, % 32 ve % 42) kanola küspesi ilave edilerek yapılan beslemenin büyüme, yem değerlendirme oranı, vücut kompozisyonu ve hepatosomatik indeks değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Sazan balıklarının yemleri izonitrojenik (% 35) ve izokalorik (3200 kcal kg-1) olarak hazırlanmış ve balıklar kanola küspesi ilaveli yemlerle 60 gün süreyle beslenmişlerdir. Deneme sonunda en iyi ortalama ağırlık, ağırlık kazancı ve spesifik büyüme oranı kontrol grubundan elde edilmiş, kontrol grubu % 12 ve % 22 kanola küspesi içeren grupla benzer bir büyüme göstermiştir. Yemde kanola küspesinin kullanılması ile vücut besin kompozisyonu, hepatosomatik indeks ve yaşama oranı etkilenmemiştir (P > 0.05). Sonuç olarak, aynalı sazan yavru yemlerinde % 22 oranına kadar kanola küspesi ile % 14.30 soya küspesinin kombine olarak kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Submission Date | April 12, 2011 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 19 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).