The research was conducted to determine the effects of different soil moisture contents (I100: full irrigation-S1, I88: 88% of full irrigation-S2, I76: 76% of full irrigation- S3, I64: 64% of full irrigation-S4 and I52: 52% of full irrigation-wilting point-S5) and seed priming ((hidropriming, 30 and 60 ppm GA) on germination and seedling growing. The species of Soyer-2002 bread wheat and Çıldır-2002 barley was used as cultivars. Generally, effect on examined characteristics of GA3 were positived, and it was decreased to beginning germination periods, germination periods 50% and average germination periods, and increased to seedling height and germination index in both species. Research results in 30 ppm GA3 treatment were higher than 60 ppm GA3. While the highest results in wheat was determined in S2 and S3 moisture contents, the highest results in barley was obtained from S1 moisture content
Araştırma beş farklı toprak nem düzeylerinde (tarla kapasitesi-% 100-S1, tarla kapasitesinin % 88’i-S2, % 76’sı-S3, % 64’ü-S4 ve % 52’si-solma noktası-S5) ekim öncesi tohum uygulamalarının (hidropriming, 30 ve 60 ppm GA3) çimlenme ve fide gelişimine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Soyer-2002 ekmeklik buğday ve Çıldır-2002 arpa çeşitleri kullanılmıştır. GA3 uygulamalarının etkisi genel olarak her iki cinste de ilk çimlenme süresini, yüzde elli çıkış süresini ve ortalama çıkış süresini azaltmış, çimlenme indeksini ve fide sap boyunu ise arttırmıştır. 30 ppm GA3 uygulamasında elde edilen ortalama değerler 60 ppm GA3 uygulamasına göre daha yüksek olmuştur. İncelenen parametreler bakımından buğdayda en iyi sonuçlar S2 ve S3 toprak nem düzeylerinde belirlenirken, arpada S1 nem düzeyinde bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Buğday; Arpa; Çimlenme; Tohum uygulaması; Toprak nem düzeyleri
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2014 |
Submission Date | February 6, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).