Research Article
BibTex RIS Cite

Chlorella vulgaris Üretimi ve Sera Organik Domates Yetiştiriciliğinde Biyogübre Olarak Kullanımının Etkileri

Year 2016, Volume: 22 Issue: 4, 596 - 605, 01.09.2016
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001418

Abstract

Chlorella vulgaris mikroalginin üretilmesi ve biyogübre olarak kullanımının domates bitkisi üzerinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülen çalışmada, C. vulgaris tübüler fotobiyoreaktörde üretilmiş ve serada organik domates cv. Şimşek yetiştiriciliğinde 3 farklı formda [toprağa toz alg uygulaması 2.5 g fide-1 , toprağa sıvı alg uygulaması 250 mL fide-1 , yaprağa sıvı alg spreylenmesi] denemeye alınmıştır. Alg uygulanmayan bitkiler kontrol grubunu oluşturmuştur. Deneme tesadüf parseli deneme desenine uygun olarak kurulmuş; üretim 2014 yılı Mart-Haziran aylarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar C. vulgaris’in biyogübre olarak kullanımının bitki gelişimi, verim ve bazı meyve kalite parametrelerini kuru ağırlık, toplam suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit ve vitamin C artırdığını; kullanılan uygulamalar içerisinde özellikle toprağa kuru alg uygulamasının daha iyi sonuçlar verdiğini; doğa dostu bir gübre olarak C. vulgaris’in organik tarımda kullanılabileceğini göstermiştir

References

  • Abd E A & Moniem E (2008). Effect of green alga cells extract as foliar spray on vegetative growth, yield and berries quality of superior grapevines. American- Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences 4(4): 427-433
  • Abetz P (1980). Seaweed extracts: Have they a place in Australian agriculture or horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46: 23-29
  • Arnon D I (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology 24(1): 1-15
  • Article F L (2008). Effect of Chlorella vulgaris as biofertilizer on growth parameters and metabolic aspects of lettuce plant. Journal of Agriculture & Social Sciences 4: 165-169
  • Cirik S & Gökpınar Ş (1993). Plankton Bilgisi ve Kültürü. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları: 47, İzmir
  • Ergün O, Daşgan Y H & Işık O (2010). Su kültüründe yetiştirilen kıvırcık marul bitkisinde mikroalg (Chlorella vulgaris) uygulamasının etkileri. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Bildiriler: 12-14 Eylül 2012, Konya, s. 330-334
  • Greer L & Diver S (2000). Organic Greenhouse Vegetable Production: Horticulture Production Guide. Fayetteville: Appropriate Technology Transfer for Rural Areas (ATTRA), pp. 31, AR, USA
  • Guillard R R L (1973). Division rates. In: Stein, J.R. (Ed.), Handbook of Phycological Methods–Culture Methods and Growth Measurements. Cambridge University Press, Cambridge, 289-311 pp
  • Güner H & Aysel V (1996). Marine Benthic Vegetation, Chapter 18. Ecological studies Vol. 123, Schramm/ Nienhuis (eds) Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 421-432 pp.
  • Hekimoğlu B & Altındeğer M (2006). Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler, Samsun Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Samsun, 200 s
  • Kacar B (1972). Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 642 s, Ankara
  • Karaçalı İ (1993). Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 494, İzmir
  • Kumbul B (2000). Deniz yosunlarının bahçe bitkilerinde kullanım alanları. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Antalya
  • McGuire G R (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12): 1254-1255
  • Naz M & Gökçek K (2004). Fotobiyoreaktörler: Fototropik mikroorganizmalar için alternatif üretim sistemleri. Ulusal Su Günleri: 6-8 Ekim, İzmir, s. 545-551
  • Pearson D (1970). The Chemical Analysis of Food. Auxil, London
  • Safi C, Zebib B, Merah O, Pontalier P Y & Vaca-Garcia C (2014). Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews 35: 265-278
  • Selvam G G & Sivakumar K (2014). Influence of seaweed extract as an organic fertilizer on the growth and yield of Arachis hypogea L. and their elemental composition using SEM-energy dispersive spectroscopic analysis. Asian Pacific Journal of Reproduction 3(1): 18-22
  • Sevgican A (2002). Örtüaltı Sebzeciliği. Cilt I (Topraklı Tarım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 528, İzmir
  • Sivasankari S, Venkatesalu V, Anantharaj M & Chandrasekaran M (2006). Effect of seaweed extracts on the growth and biochemical constituents of Vigna sinensis. Bioresource Technology 97(14): 1745-1751
  • Sukatar A (2002). Alg Kültür Yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları: 184, İzmir
  • Şimşek Z (1995). Klemantin mandarinde bilezik alma, demir bileşikleri ve deniz yosunu özü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Antalya
  • Tüzel Y, Tuncay Ö, Anaç D & Tüzel İ H (2001). Effects of different organic fertilizers and irrigation levels on yield and quality of organically grown greenhouse tomatoes. Organic Agriculture in the Mediterranean Basin 285-298 pp
  • Tüzel Y, Yağmur B & Gümüş M (2003). Organic tomato production under greenhouse conditions. Acta Horticulture 614: 775-780
  • Whapham C A, Blunden G, Jenkins T & Hankins S D (1993). Significance of betaines in the increased chlorophyll content of plants treated with seaweed extract. Journal of Applied Phycology 5: 231-234
  • Whapham C A, Jenkins T, Blunden G & Hankins S D (1994). The role of seaweed extracts, Ascophyllum nodusum, in the reduction in fecundity of Meloidogyne javanica. Fundamental and Applied Nematology 17(2): 181-183
  • Zheng H, Yin J, Gao Z, Huang H, Ji X & Dou C (2011). Disruption of Chlorella vulgaris cells for the release of biodiesel-producing lipids: A comparison of grinding, ultrasonication, bead milling, enzymatic lysis, and microwaves. Applied Biochemistry and Biotechnology 164(7): 1215-1224

Production of Chlorella vulgaris and Its Effects on Plant Growth, Yield and Fruit Quality of Organic Tomato Grown in Greenhouse as Biofertilizer

Year 2016, Volume: 22 Issue: 4, 596 - 605, 01.09.2016
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001418

Abstract

This study was carried out to examine the production of Chlorella vulgaris and its effects on growth, yield, and fruit quality of organically grown tomato production in greenhouses, C. vulgaris was cultured in a tubular photobioreactor system and was used in three different forms [dry algae application to soil 2.5 g seedling-1 , liquid algae application to soil 250 mL seedling-1 , foliar spray] used as biofertilizer on tomato production cv. Simsek . Plants with no algae application were used as control. The experiment was designed according to randomized parcel and production was performed between March and June of 2014. Obtained results showed that using C. vulgaris as a biofertilizer increased plant growth, yield and some fruit quality dry weight, total soluble solids, titratable acidity and vitamin C ; among the used treatments, applications to soil -especially dry algae- showed better performance; C. vulgaris may be used as a nature-friendly fertilizer in organic farming.

References

  • Abd E A & Moniem E (2008). Effect of green alga cells extract as foliar spray on vegetative growth, yield and berries quality of superior grapevines. American- Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences 4(4): 427-433
  • Abetz P (1980). Seaweed extracts: Have they a place in Australian agriculture or horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46: 23-29
  • Arnon D I (1949). Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidase in Beta vulgaris. Plant Physiology 24(1): 1-15
  • Article F L (2008). Effect of Chlorella vulgaris as biofertilizer on growth parameters and metabolic aspects of lettuce plant. Journal of Agriculture & Social Sciences 4: 165-169
  • Cirik S & Gökpınar Ş (1993). Plankton Bilgisi ve Kültürü. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları: 47, İzmir
  • Ergün O, Daşgan Y H & Işık O (2010). Su kültüründe yetiştirilen kıvırcık marul bitkisinde mikroalg (Chlorella vulgaris) uygulamasının etkileri. 9. Ulusal Sebze Tarımı Sempozyumu, Bildiriler: 12-14 Eylül 2012, Konya, s. 330-334
  • Greer L & Diver S (2000). Organic Greenhouse Vegetable Production: Horticulture Production Guide. Fayetteville: Appropriate Technology Transfer for Rural Areas (ATTRA), pp. 31, AR, USA
  • Guillard R R L (1973). Division rates. In: Stein, J.R. (Ed.), Handbook of Phycological Methods–Culture Methods and Growth Measurements. Cambridge University Press, Cambridge, 289-311 pp
  • Güner H & Aysel V (1996). Marine Benthic Vegetation, Chapter 18. Ecological studies Vol. 123, Schramm/ Nienhuis (eds) Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 421-432 pp.
  • Hekimoğlu B & Altındeğer M (2006). Organik Tarım ve Bitki Koruma Açısından Organik Tarımda Kullanılacak Yöntemler, Samsun Valiliği Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Samsun, 200 s
  • Kacar B (1972). Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri. II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 642 s, Ankara
  • Karaçalı İ (1993). Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 494, İzmir
  • Kumbul B (2000). Deniz yosunlarının bahçe bitkilerinde kullanım alanları. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Antalya
  • McGuire G R (1992). Reporting of objective color measurements. HortScience 27(12): 1254-1255
  • Naz M & Gökçek K (2004). Fotobiyoreaktörler: Fototropik mikroorganizmalar için alternatif üretim sistemleri. Ulusal Su Günleri: 6-8 Ekim, İzmir, s. 545-551
  • Pearson D (1970). The Chemical Analysis of Food. Auxil, London
  • Safi C, Zebib B, Merah O, Pontalier P Y & Vaca-Garcia C (2014). Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews 35: 265-278
  • Selvam G G & Sivakumar K (2014). Influence of seaweed extract as an organic fertilizer on the growth and yield of Arachis hypogea L. and their elemental composition using SEM-energy dispersive spectroscopic analysis. Asian Pacific Journal of Reproduction 3(1): 18-22
  • Sevgican A (2002). Örtüaltı Sebzeciliği. Cilt I (Topraklı Tarım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 528, İzmir
  • Sivasankari S, Venkatesalu V, Anantharaj M & Chandrasekaran M (2006). Effect of seaweed extracts on the growth and biochemical constituents of Vigna sinensis. Bioresource Technology 97(14): 1745-1751
  • Sukatar A (2002). Alg Kültür Yöntemleri. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları: 184, İzmir
  • Şimşek Z (1995). Klemantin mandarinde bilezik alma, demir bileşikleri ve deniz yosunu özü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi, Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü (Basılmamış), Antalya
  • Tüzel Y, Tuncay Ö, Anaç D & Tüzel İ H (2001). Effects of different organic fertilizers and irrigation levels on yield and quality of organically grown greenhouse tomatoes. Organic Agriculture in the Mediterranean Basin 285-298 pp
  • Tüzel Y, Yağmur B & Gümüş M (2003). Organic tomato production under greenhouse conditions. Acta Horticulture 614: 775-780
  • Whapham C A, Blunden G, Jenkins T & Hankins S D (1993). Significance of betaines in the increased chlorophyll content of plants treated with seaweed extract. Journal of Applied Phycology 5: 231-234
  • Whapham C A, Jenkins T, Blunden G & Hankins S D (1994). The role of seaweed extracts, Ascophyllum nodusum, in the reduction in fecundity of Meloidogyne javanica. Fundamental and Applied Nematology 17(2): 181-183
  • Zheng H, Yin J, Gao Z, Huang H, Ji X & Dou C (2011). Disruption of Chlorella vulgaris cells for the release of biodiesel-producing lipids: A comparison of grinding, ultrasonication, bead milling, enzymatic lysis, and microwaves. Applied Biochemistry and Biotechnology 164(7): 1215-1224
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Sena Özdemir This is me

Atakan Sukatar This is me

Gölgen Bahar Öztekin This is me

Publication Date September 1, 2016
Submission Date January 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 22 Issue: 4

Cite

APA Özdemir, S., Sukatar, A., & Öztekin, G. B. (2016). Chlorella vulgaris Üretimi ve Sera Organik Domates Yetiştiriciliğinde Biyogübre Olarak Kullanımının Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 22(4), 596-605. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001418

Cited By











Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).