Chlorella vulgaris mikroalginin üretilmesi ve biyogübre olarak kullanımının domates bitkisi üzerinde bitki gelişimi, verim ve meyve kalitesine etkilerinin araştırılması amacıyla yürütülen çalışmada, C. vulgaris tübüler fotobiyoreaktörde üretilmiş ve serada organik domates cv. Şimşek yetiştiriciliğinde 3 farklı formda [toprağa toz alg uygulaması 2.5 g fide-1 , toprağa sıvı alg uygulaması 250 mL fide-1 , yaprağa sıvı alg spreylenmesi] denemeye alınmıştır. Alg uygulanmayan bitkiler kontrol grubunu oluşturmuştur. Deneme tesadüf parseli deneme desenine uygun olarak kurulmuş; üretim 2014 yılı Mart-Haziran aylarında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar C. vulgaris’in biyogübre olarak kullanımının bitki gelişimi, verim ve bazı meyve kalite parametrelerini kuru ağırlık, toplam suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit ve vitamin C artırdığını; kullanılan uygulamalar içerisinde özellikle toprağa kuru alg uygulamasının daha iyi sonuçlar verdiğini; doğa dostu bir gübre olarak C. vulgaris’in organik tarımda kullanılabileceğini göstermiştir
This study was carried out to examine the production of Chlorella vulgaris and its effects on growth, yield, and fruit quality of organically grown tomato production in greenhouses, C. vulgaris was cultured in a tubular photobioreactor system and was used in three different forms [dry algae application to soil 2.5 g seedling-1 , liquid algae application to soil 250 mL seedling-1 , foliar spray] used as biofertilizer on tomato production cv. Simsek . Plants with no algae application were used as control. The experiment was designed according to randomized parcel and production was performed between March and June of 2014. Obtained results showed that using C. vulgaris as a biofertilizer increased plant growth, yield and some fruit quality dry weight, total soluble solids, titratable acidity and vitamin C ; among the used treatments, applications to soil -especially dry algae- showed better performance; C. vulgaris may be used as a nature-friendly fertilizer in organic farming.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 4 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).