Alfalfa is the most important forage plant species. There are numerous alfalfa varieties in the world with improved yield potential and forage quality. Many of them have also been created in the region of Southeast Europe, using various breeding techniques. This investigation was carried out in central Serbia and it included 15 alfalfa varieties of different origin nine from USA and six from Europe . The objective was to determine their yield in each cut and total dry matter yield TDMY in the second A1 and third A2 year of exploitation, as well as forage quality: the content of mineral matter MM , crude protein CP , crude fiber CF , crude fat matter CFM and nitrogen-free extract NFE . Investigated varieties exhibited high total variability in dry matter yield DMY A1: CV= 13.19%; A2: CV= 9.33% . DMY variability was higher with the varieties from USA A1: CV= 13.65%; A2: CV= 9.92% than with those from Europe A1: CV= 6.67%; A2: CV= 8.01% . Varieties from USA also proved more variable in crude protein CP content than European varieties CV= 6.27% and CV= 2.68%, respectively . Differences between the investigated varieties genotypes also influenced total variability of forage quality parameters, with total CV ranging from 5.07% for CP to 10.48% for CF. Dry matter yield DMY had significant positive correlation with CP r= 0.344 , CF r= 0.342 and CFM r= 0.306 , and the strongest correlation, although negative, was between CF and NFE r= -0.917
Yonca önemli bir yem bitkisi türüdür. Dünyada, yüksek verim ve ot kalitesine sahip çok sayıda yonca çeşidi vardır. Farklı ıslah yöntemleriyle Güneydoğu Avrupa’da ıslah edilmiş yonca çeşitleri de vardır. Orta Sırbıstan’da yapılmış olan bu çalışmada farklı orijinlere sahip 9 adedi Amerika ve 6 adedi Avrupa 15 yonca çeşidi kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı; tesisin ikinci A1 ve üçüncü A2 yılında her biçimde yonca genotiplerinin verim ve toplam kuru madde verimi TKMV yanında mineral madde MM , ham protein HP , ham lif HL , ham yağ madde HY ve azotsuz ekstrakt AE içeriklerini belirlemektir. Yonca genotipleri kuru madde verimleri KMV açısından yüksek toplam değişkenlik göstermişlerdir A1: CV= % 13.19; A2: CV= % 9.33 . KMV değişkenliği, Amerika orijinli genotiplerde A1: CV= % 13.65; A2: CV= % 9.92 Avrupa orijinli genotiplere A1: CV= % 6.67; A2: CV= % 8.01 göre daha yüksek olmuştur. Amerika orijinli genotipler, ham protein HP açısından da Avrupa orijinli genotiplere gore daha yüksek değişkenlik göstermişlerdir sırasıyla CV= % 6.27 ve CV= % 2.68 . Genotipler arası farklılık; HP için toplam CV % 5.07’den HL için % 10.48’e değişecek şekilde ot kalitesindeki toplam değişkenliği de etkilemiştir. Kuru madde verimi KMY ile HP r= 0.344 , HL r= 0.342 ve HYM r= 0.306 arasında önemli olumlu ilişki belirlenirken HL ile AE r= -0917 arasında önemli olumsuz ilişki belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).