An important factor for achieving the desired yield level in agriculture production is effective nitrogen fertilization in terms of sustainable yield and environment quality. This research was conducted to determine the nitrogen efficiency of some bread wheat varieties at Süleyman Demirel University research and experimental area in the periods 2010-11 and 2011-12 under rainfed conditions. Four bread wheat varieties Adana-99, Bezostaja-1, Esperia and Tosunbey in the experiment were compared using three different N doses 0, 75 and 125 kg ha-1 N . Nitrogen doses affected to all in examined parameters, except apparent recovery fraction. 125 kg ha-1 N dose increased the yield, protein content and the response index while value of agronomic and physiological activities decreased compared to 75 kg ha-1 N dose. The highest grain yield in the first year was obtained from Esperia cultivar with 2619 kg ha-1 and Adana-99 cultivar with 2111 kg ha-1 in the second year. The highest response index was found in Adana-99 cultivar in the both years
Tarımsal üretimde istenen verim düzeyine ulaşmada önemli bir faktör olan azot N gübrelemesinin etkin bir şekilde yapılabilmesi sürdürülebilir verim ve çevre kalitesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışma, kimi ekmeklik buğday çeşitlerinin azot etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla, Süleyman Demirel Üniversitesi araştırma ve deneme alanında 2010-11 ve 2011-12 yıllarında, tekrarlamalı olarak kuru tarım koşullarında yürütülmüştür. Denemede dört ekmeklik buğday Adana-99, Bezostaja-1, Esperia ve Tosunbey çeşidi 0, 7.5 ve 12.5 kg N da-1 olacak şekilde 3 farklı N dozu kullanılarak karşılaştırılmıştır. Azot dozları, çalışmada incelenen özelliklerden geri kazanım etkinliği hariç tümünde etkili olmuştur. Uygulanan 12.5 kg da-1 N dozu, 7.5 kg da-1 N dozuna göre verim, protein içeriği ve tepki indeksini artırırken, agronomik ve fizyolojik etkinlik değerlerini azaltmıştır. En yüksek tane verimi ilk yıl 261.9 kg da-1 ile Esperia, ikinci yıl 211.1 kg da-1 ile Adana-99 çeşitlerinden elde edilmiştir. Tepki indeksi her iki yılda en yüksek Adana-99 çeşidinde olmuştur
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).