In the present study, we examined forage yield and quality features of annual ryegrass Lolium multiflorum Lam. lines developed by using half-sib family selection breeding method. The study was conducted in a randomized complete block design with three replications between 2009 and 2011 years in Samsun, Turkey. Based on the average of the results of two years, significant differences were found for all parameters. In the studied lines and varieties, dry matter yields were found between 6.66 and 9.37 t ha-1, crude protein contents 11.46-13.81%, crude protein yields 0.80-1.18 t ha-1, acid detergent fiber 31.41-34.75%, neutral detergent fiber 48.77-52.80%, total digestible nutrient contents 56.49-60.80%, total digestible nutrient yields 376.35-556.42 t ha-1 and relative feed values 109.33-122.83. Annual ryegrass lines 4, 5, 6, 10 and 11 were selected for further regional yield assessments due to their superior yield and quality attributes
Annual ryegrass Dry matter yield Crude protein Total digestible nutrient Relative feed value
Bu çalışmada yarı kardeş aile seleksiyonu ıslah yöntemiyle geliştirilen tek yıllık çim hatlarının yem verim ve kalite özelikleri araştırılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak 2009-2011 yılları arasında Samsun/Türkiye’de yürütülmüştür. İki yıllık ortalama sonuçlara göre incelenen tüm parametrelerde önemli farklılıklar bulunmuştur. İncelenen hat ve çeşitlerde kuru madde verimleri 6.66-9.37 t ha-1, ham protein oranları % 11.46-13.81,ham protein verimleri 0.80-1.18 t ha-1, asit deterjan lif oranları % 31.41-34.75, nötral deterjan lif oranları % 48.77-52.80, toplam sindirilebilir besin oranları % 56.49-60.80, toplam sindirilebilir besin verimleri 376.35-556.42 t ha-1 ve nispi yem değerleri 109.33-122.83 arasında belirlenmiştir. Üstün verim ve kalite özellikleri nedeniyle 4, 5, 6, 10 ve 11 numaralı yıllık çim hatları bölge verim denmeler için seçilmişlerdir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 23 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).