This experiment was carried out to detennine heat accumulation requirement of pome fruits. 10°C for pome fruits was considered as critical temperature base temperature to calculate effective heat summation in degree-days or heat units. The lenght of growth periods in Ankara were 258 days in 1992 and 267 days in 1993. Effective heat summations in Ankara were 1646 1992 and 1783 1993 degree-days above 10°C. It can be said that the effctive heat summation of Ankara is enough of for commercial growing of pome fruit cultivars studied in this experiment.
Bu araştırma ile Ankara ko şullannda yetiştirilen bazı yumuşak çekirdekli meyve türlerine ait çe şitlerin etkili sıcaklık toplamı istekleri belirlenmiştir. Çeşitlerin sıcaklık toplamı isteklerinin belirlenmesinde +10°C e şik sıcaklık değeri olarak alınmıştır. Ankara koşullannda büyüme mevsimi 1992 yılında 258 gün, 1993 yılında 267 gün olmuştur. Büyüme mevsiminde +10°C'nin üzerindeki etkili scakl ıklar toplamı ise 1992 yılında 1646 gün-derece ve 1993 yılında 1783 gün-derece olarak belirlenmi ştir. Denemeye alınan çeşitlerin sıcaklık toplamı istekleriyle, Ankara ekolojisinin sıcaklık birikimi karşılaştırıldığında, bu türlere ait çe şitlerin sıcaklık gereksinimlerinin kanşılandığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1996 |
Submission Date | January 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 02 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).