In this trial, the effects of the compound feeds, containing different crude protein CP levels, on fattening performance and some slaughtering characteristics in Türkgeldi male lambs. For this purpose, three experimental diets, having 14.87%, 16.22% and 17.58% crude protein levels, were prepared. This diets were tested on the experimental groups, each having six lambs at the age of 2.5 months old. Lambs were fed individually, compound feeds were giyen ad-libitum and in addition 100 g. hay was giyen to each lamb daily. The experiment was a completely randomized design. At the end of the trial, the effect of treatments were not found to be significant on fatteninig performance. On the other hand, under the condition of this experiment crude protein intake in all groups was found to be as 16 g / kg.BVV ° 25 . The slaughter values of the 4 lambs from each experiment group were used in determining slaughtering characteristics. There were signifı cant differences in some characteristics between the experimental groups P
Bu çal ışmada, farkl ı ham protein düzeyli yoğun yem karmalar ı n ı n, Türkgeldi erkek kuzular ı nda besi performans ı ve baz ı kesim özellikleri üzerindeki etkileri ara şt ı rı lm ışt ı r. Bu amaçla ham protein HP kapsamlar ı sı ras ı yla % 14.87, % 16.22 ve % 17.58 olan kuru maddede üç yoğun yem karmas ı , her birinde 6 baş 2.5 ayl ı k yaşta sütten kesilmiş kuzu bulunan 3 grup üzerinde denenmiştir. Tesadelf parselleri deneme düzeninde yürütülen çal ışmada, kuzular bireysel bölmelerde bar ı nd ı rı lmışlar ve serbest olarak verilen yo ğun yem karmalar ı n ı n yan ı sı ra 100 g/gün baş kuru ot ile yemlenmişlerdir. Sonuçta, .bu uygulamalar ı n, gruplar aras ı nda besi performans ı özellikleri bak ı m ı ndan önemli bir farka neden olmad ığı belirlenirken, ara şt ı rma koşulları içinde, her grubun bütün dönemlerindeki ham protein tüketimlerinin 16 g HP / Kg.Metabolik Büyüklük oldu ğu belirlenmiştir. Kesim özelliklerinin belirlenmesinde ise, her gruptan 4 baş kuzunun verilerinden yararlan ı lmış ve sonuçta bazı kesim özellikleri bakı mı ndan gruplar aras ı ndaki farklar önemli P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 03 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).