BibTex RIS Cite

The Effects of the Compound Feed Containing Different Crude Protein Levels on Fattening Performance and Some Slaughtering Characteristics in Türkgeldi Lambs

Year 1997, Volume: 03 Issue: 01, 43 - 46, 01.01.1997

Abstract

In this trial, the effects of the compound feeds, containing different crude protein CP levels, on fattening performance and some slaughtering characteristics in Türkgeldi male lambs. For this purpose, three experimental diets, having 14.87%, 16.22% and 17.58% crude protein levels, were prepared. This diets were tested on the experimental groups, each having six lambs at the age of 2.5 months old. Lambs were fed individually, compound feeds were giyen ad-libitum and in addition 100 g. hay was giyen to each lamb daily. The experiment was a completely randomized design. At the end of the trial, the effect of treatments were not found to be significant on fatteninig performance. On the other hand, under the condition of this experiment crude protein intake in all groups was found to be as 16 g / kg.BVV ° 25 . The slaughter values of the 4 lambs from each experiment group were used in determining slaughtering characteristics. There were signifı cant differences in some characteristics between the experimental groups P

References

  • Aky ı ld ı z, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar K ı lavuzu. Ank.Oniv.Zir.Fak.Yay ı nlan No: 895. Ankara. 234 S.
  • Anonim, 1975. Recornmended Nutrient Allowances for Sheep. Nat.Acad.Sci. (NRC). Washington, D.C. 67 P.
  • Anonim, 1978. Alimentation des Ruminants. INRA Publications. Versailles. 72 P.
  • Anonim, 1985. Nutrient Requirements of Sheep. National Academy Press. Washington. 78 P
  • Anonim, 1987. Energy Allowences and Feeding Systems For Ruminants. ARC. England. 85 P.
  • Boggs, L D. and R.A. Merkel, 1984. Live Animal Carcass Evalution and Selection Manuel. Kendall/Hunt Publishing Co. lowa. 210 P.
  • Church, D.C., 1986. Livestock Feeds and Feeding. O and B Books Inc. Oregon. 549 P.
  • Çapç ı , T. Ve K.Özkan, 1989. Rasyonun Protein Düzeyinin K ı vı rcı k ve Dağl ıç Kuzularının Besi Perfomıansına Etkileri. Ege Univ.Zir.Fak. Cilt:26, 347-359.
  • Doğan, K , 1974. Değişik Protein Düzeylerindeki Besi Rasyonları nın Akkaraman Kuzularının Gelişmesi ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri. Ank.Üniv.Zir.Fak. Yay ı nları : 537. Bilimsel Araşt ı rma ve Incelemeler: 310. Ankara, 56 S.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu O., Gürbüz, F., 1987. Araştı rma ve Deneme Metodları . Ank.Üniv.Zir.Fak. Yay ı nları 1021. Ankara.381 S.
  • Lawrence, T.L.J., 1980. Growth in Animals. Butterworth. London. 305 P.
  • Lawrie, R.A., 1991. Meat Science. Pergamon Press plc. England. 269 P.
  • Okuyan, M.R., Y.Yücelen, A.Eliçin, H.Çuvalc ı , 1973. Sütten Kesilmiş Kuzuları n Entansif Besisinde Farkl ı Besin Maddeleri Oranl ı Rasyonlar ı n Etkileri Üzerinde Araştı rmalar. Ank Üniv.Zir.Fak. Yı ll ığı , Cilt: 23, 570-584.
  • Orskov, E.R., I. McDonald, C. Fraser and E.L. Corse, 1971. The Nutrition of Early Weaned Lambs. 3. The Effects of Adlibitum In take of Diets Variying in Protein Concentration on Perforrnance and on body composition at different live weight. J.Agr.Sci. 77:351.
  • Ozder, M., E.Köycü, I.Y.Yurtman, T.Sava ş, 1996. Farklı Sürelerde Sütten Kesilmiş Tekiz ve İ kiz Türkgeldi Kuzularının Besi Yetenekleri Üzerine Bir Araştı rma. 1.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Antalya.
  • Yücelen, Y. ve K.Doğan, 1976. Erken Sütten Kesilmiş Akkaraman Kuzularında Protein Düzeyleri Farkl ı Kesif Yem Karmalannın Canlı Ağı rlı k Artışı, Yem Tüketimi ve Baz ı Karkas Özelliklerine Etkisi. I. Canl ı Ağı rl ı k ve Yem Tüketimi Üzerine Etkisi. Ank.Üniv.Zir.Fak. Y ı ll ığı , Cilt: 26, 197-212.

Türkgeldi Kuzularında Farklı Ham Protein içerikli Yoğun Yem Karmalarının Besi Performansı ve Bazı Kesim Özelliklerine Etkisi

Year 1997, Volume: 03 Issue: 01, 43 - 46, 01.01.1997

Abstract

Bu çal ışmada, farkl ı ham protein düzeyli yoğun yem karmalar ı n ı n, Türkgeldi erkek kuzular ı nda besi performans ı ve baz ı kesim özellikleri üzerindeki etkileri ara şt ı rı lm ışt ı r. Bu amaçla ham protein HP kapsamlar ı sı ras ı yla % 14.87, % 16.22 ve % 17.58 olan kuru maddede üç yoğun yem karmas ı , her birinde 6 baş 2.5 ayl ı k yaşta sütten kesilmiş kuzu bulunan 3 grup üzerinde denenmiştir. Tesadelf parselleri deneme düzeninde yürütülen çal ışmada, kuzular bireysel bölmelerde bar ı nd ı rı lmışlar ve serbest olarak verilen yo ğun yem karmalar ı n ı n yan ı sı ra 100 g/gün baş kuru ot ile yemlenmişlerdir. Sonuçta, .bu uygulamalar ı n, gruplar aras ı nda besi performans ı özellikleri bak ı m ı ndan önemli bir farka neden olmad ığı belirlenirken, ara şt ı rma koşulları içinde, her grubun bütün dönemlerindeki ham protein tüketimlerinin 16 g HP / Kg.Metabolik Büyüklük oldu ğu belirlenmiştir. Kesim özelliklerinin belirlenmesinde ise, her gruptan 4 baş kuzunun verilerinden yararlan ı lmış ve sonuçta bazı kesim özellikleri bakı mı ndan gruplar aras ı ndaki farklar önemli P

References

  • Aky ı ld ı z, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar K ı lavuzu. Ank.Oniv.Zir.Fak.Yay ı nlan No: 895. Ankara. 234 S.
  • Anonim, 1975. Recornmended Nutrient Allowances for Sheep. Nat.Acad.Sci. (NRC). Washington, D.C. 67 P.
  • Anonim, 1978. Alimentation des Ruminants. INRA Publications. Versailles. 72 P.
  • Anonim, 1985. Nutrient Requirements of Sheep. National Academy Press. Washington. 78 P
  • Anonim, 1987. Energy Allowences and Feeding Systems For Ruminants. ARC. England. 85 P.
  • Boggs, L D. and R.A. Merkel, 1984. Live Animal Carcass Evalution and Selection Manuel. Kendall/Hunt Publishing Co. lowa. 210 P.
  • Church, D.C., 1986. Livestock Feeds and Feeding. O and B Books Inc. Oregon. 549 P.
  • Çapç ı , T. Ve K.Özkan, 1989. Rasyonun Protein Düzeyinin K ı vı rcı k ve Dağl ıç Kuzularının Besi Perfomıansına Etkileri. Ege Univ.Zir.Fak. Cilt:26, 347-359.
  • Doğan, K , 1974. Değişik Protein Düzeylerindeki Besi Rasyonları nın Akkaraman Kuzularının Gelişmesi ve Bazı Karkas Özelliklerine Etkileri. Ank.Üniv.Zir.Fak. Yay ı nları : 537. Bilimsel Araşt ı rma ve Incelemeler: 310. Ankara, 56 S.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu O., Gürbüz, F., 1987. Araştı rma ve Deneme Metodları . Ank.Üniv.Zir.Fak. Yay ı nları 1021. Ankara.381 S.
  • Lawrence, T.L.J., 1980. Growth in Animals. Butterworth. London. 305 P.
  • Lawrie, R.A., 1991. Meat Science. Pergamon Press plc. England. 269 P.
  • Okuyan, M.R., Y.Yücelen, A.Eliçin, H.Çuvalc ı , 1973. Sütten Kesilmiş Kuzuları n Entansif Besisinde Farkl ı Besin Maddeleri Oranl ı Rasyonlar ı n Etkileri Üzerinde Araştı rmalar. Ank Üniv.Zir.Fak. Yı ll ığı , Cilt: 23, 570-584.
  • Orskov, E.R., I. McDonald, C. Fraser and E.L. Corse, 1971. The Nutrition of Early Weaned Lambs. 3. The Effects of Adlibitum In take of Diets Variying in Protein Concentration on Perforrnance and on body composition at different live weight. J.Agr.Sci. 77:351.
  • Ozder, M., E.Köycü, I.Y.Yurtman, T.Sava ş, 1996. Farklı Sürelerde Sütten Kesilmiş Tekiz ve İ kiz Türkgeldi Kuzularının Besi Yetenekleri Üzerine Bir Araştı rma. 1.Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Antalya.
  • Yücelen, Y. ve K.Doğan, 1976. Erken Sütten Kesilmiş Akkaraman Kuzularında Protein Düzeyleri Farkl ı Kesif Yem Karmalannın Canlı Ağı rlı k Artışı, Yem Tüketimi ve Baz ı Karkas Özelliklerine Etkisi. I. Canl ı Ağı rl ı k ve Yem Tüketimi Üzerine Etkisi. Ank.Üniv.Zir.Fak. Y ı ll ığı , Cilt: 26, 197-212.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

İ.yaman Yurtman This is me

Şafak Polatsü This is me

Ensar Başpınar This is me

M.levent Özdüven This is me

Publication Date January 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 03 Issue: 01

Cite

APA Yurtman, İ., Polatsü, Ş., Başpınar, E., Özdüven, M. (1997). Türkgeldi Kuzularında Farklı Ham Protein içerikli Yoğun Yem Karmalarının Besi Performansı ve Bazı Kesim Özelliklerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 03(01), 43-46.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).