BibTex RIS Cite

Effect of Irrigation Water Quality and Water Table Depth on Some Properties of Carrot

Year 1997, Volume: 03 Issue: 01, 54 - 58, 01.01.1997

Abstract

This study was carried out to determine the effects of irrigation water salinity and water table depth on some properties of carrot. Irrigation water salinity and water table depth were the two factors of the research which was conducted as factorial trial. There were five different treatments as irrigation water salinity which were 0.25, 1, 2, 4 and 6 dS/m and three different treatments as water table depth which were 45, 60 and 90 cm. As a result irrigation water salinity and water table depth affected the physical properties of carrot. An increase in Irrigation water salinity increased the dry matter contents of fruits. Water consumption of plants decreased with the increasing levels of water table and Irrigation water salinity.

References

  • Bradford, S., Letey, J. and Cardon, G.E., 1991. Simulated Crop Production Under Sahne High Water Table Conditions. Irrig. Sci. 12 (2),73-77.
  • Düzgüneş , O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F., 1987. Araşt ı rma ve Deneme Metodlark(istatistik Metodlar ı ). Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.1021,Ders Kitab ı :295, Ankara, 381s.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri:II. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.453, Ankara, 646 s.
  • Pescod, M.B, 1992. Waste Water Treatment and Use in Agriculture. FAO kr. and Drain. Paper No:47, p.1-125, Rome.
  • Postel, S., 1989. Water For Agriculture: Facing the Limits. Worldwatch paper 93. Worldwatch Institute, Washington D.C.
  • Rhoades, J.D., Kandiah, A. and Mashali, A. M., 1992. The Use of Sahne Waters for Crop Production. FAO kr. and Drain. Paper No:48, p.1-133, Rome.
  • Shalhevet, J., Reiniger, P. and Shimshi, D., 1969. Peanut Response to Uniform and Non-uniform Soil Salinity. Agron. J. 61:384-387.
  • Shalhevet, J., and Yaron, B., 1973. Effect of Soil and Water Salinity on Tomato Quality. Plant and Soil., 39:285-292.
  • Öztürk, A. ve Erözel, Z., 1994. Sulama Suyu Kalitesi ve Tabansuyu Derinliğinin Bitki Verimlerine Etkisi. D.S.I. Teknik Bülteni. 81:55-60.
  • Öztürk, A. ve Erözel, Z., 1994. Tabansuyu Derinliği ve Sulama Suyu Kalitesinin Biber Su Tüketimine Etkisi. Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.1366.Bilimsel Ara şt ı rma ve Incelemeler.755, Ankara, 10s.

Sulama Suyu Tuzluluğu ve Tabansuyu Derinliğinin Havuç Bitkisinin Bazı Özelliklerine Etkisi

Year 1997, Volume: 03 Issue: 01, 54 - 58, 01.01.1997

Abstract

Bu çal ışma, farkl ı tuzluluk düzeylerindeki sulama sular ı ile farkl ı derinliklerdeki tabansuyu seviyelerinin havuc bitkisinin baz ı özelliklerine olan etkilerini belirlemek amac ı yla yürütülmü ştür. Sulama suyu tuzlulu ğu ve tabansuyu derinli ği olmak üzere iki faktörlü olan ara şt ı rma faktöriyel deneme düzenine göre yürütülmü ştür. Araşt ı rmada sulama suyu tuzlulu ğu faktörü 0.25, 1, 2, 4 ve 6 dS/m olmak üzere be ş seviyede, tabansuyu derinli ğ i faktörü ise 45, 60 ve 90 cm olmak üzere üç seviyede incelenmiştir. Araşt ı rmada havuç meyve boyu tabansuyu derinliğinden, havuç meyve çap ı ise hem tabansuyu derinliği hem de sulama suyu tuzlulu ğundan önemli düzeyde etkilenmi ştir. Ayr ı ca sulama suyu tuzlulu ğ unun art ışı na paralel olarak havuçlar ı n kuru madde içeriğ i ve yapraklar ı n mineral madde içeri ği art ış göstermiştir. Bitki su tüketimi tabansuyunun yüzeye yaklaşmas ı yla ve tuzluluğun art ışı yla azalma göstermi ştir

References

  • Bradford, S., Letey, J. and Cardon, G.E., 1991. Simulated Crop Production Under Sahne High Water Table Conditions. Irrig. Sci. 12 (2),73-77.
  • Düzgüneş , O., Kesici, T., Kavuncu, O. ve Gürbüz, F., 1987. Araşt ı rma ve Deneme Metodlark(istatistik Metodlar ı ). Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.1021,Ders Kitab ı :295, Ankara, 381s.
  • Kacar, B., 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri:II. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.453, Ankara, 646 s.
  • Pescod, M.B, 1992. Waste Water Treatment and Use in Agriculture. FAO kr. and Drain. Paper No:47, p.1-125, Rome.
  • Postel, S., 1989. Water For Agriculture: Facing the Limits. Worldwatch paper 93. Worldwatch Institute, Washington D.C.
  • Rhoades, J.D., Kandiah, A. and Mashali, A. M., 1992. The Use of Sahne Waters for Crop Production. FAO kr. and Drain. Paper No:48, p.1-133, Rome.
  • Shalhevet, J., Reiniger, P. and Shimshi, D., 1969. Peanut Response to Uniform and Non-uniform Soil Salinity. Agron. J. 61:384-387.
  • Shalhevet, J., and Yaron, B., 1973. Effect of Soil and Water Salinity on Tomato Quality. Plant and Soil., 39:285-292.
  • Öztürk, A. ve Erözel, Z., 1994. Sulama Suyu Kalitesi ve Tabansuyu Derinliğinin Bitki Verimlerine Etkisi. D.S.I. Teknik Bülteni. 81:55-60.
  • Öztürk, A. ve Erözel, Z., 1994. Tabansuyu Derinliği ve Sulama Suyu Kalitesinin Biber Su Tüketimine Etkisi. Ankara Üniv. .Zir. Fak. Yay.1366.Bilimsel Ara şt ı rma ve Incelemeler.755, Ankara, 10s.
There are 10 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Ahmet Öztürk This is me

Publication Date January 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 03 Issue: 01

Cite

APA Öztürk, A. (1997). Sulama Suyu Tuzluluğu ve Tabansuyu Derinliğinin Havuç Bitkisinin Bazı Özelliklerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 03(01), 54-58.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).