Bu araştı rma çay ı r kelp kuyruğunun farkl ı biçme veya otlatma yüksekliklerine kar şı tepkisini belirlemek amacı yla yap ı lmışt ı r. A.O. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü seralar ı nda yap ı lan çal ışmada; genç çay ı r kelp kuyruğ u bitkilerinin dikili olduğ u saks ı lar, 1997 y ı l ı n ı n ilkbaharı nda 86 gün boyunca 15 cm yüksekli ğ ie eriştiklerinde 2.5, 5.0, 7.5 ve 10.0 cm yükseklikten biçilmi şlerdir. Saks ı lara herhangi bir gübre verilmemi ş, gerektiğinde sulamalar ı yap ı lmışt ı r. Her biçimden elde edilen ye şil yem tart ı larak kaydedilmiştir. Çal ışmaya kontrol bitkilerinin başaklanmaya ba şlad ığı anda son verilmiştir. Saks ı lardaki toprak y ı kand ı ktan sonra bitkilerin kökleri 70 °C'de 24 saat kurutulup tart ı larak kaydedilmi ştir. Çal ışman ı n sonuçları na göre; 2.5 cm yükseklikten biçilen bitkiler en az yararlan ı lan yem, toplam yem ve kök verimi vermiştir. Deneme boyunca bitkiler 7 ile 12 kez biçilmi ş lerdir. Biçim yüksekliğ i artt ı kça biçim say ı s ı da artm ışt ı r. 2.5 cm'den biçilen bitkiler en az say ı da kardeş oluşturmuştur. Hafif otlatmay ı temsil eden 7.5 ve 10 cmyükseklikten biçilen bitkiler en yüksek ye şil yem ve kök verimini ve karde ş say ı s ı n ı sağ lamış lard ı r. Dipten biçmenin en olumsuz etkisi kök gelişmesi üzerine olmuştur. 2.5 cm yükseklikten biçilen bitkiler kontrol bitkilerine göre 6 kez daha az kök geli şmesi yapmış lard ı r. 7.5 ve 10 cm yükseklikten biçilen bitkilerin verimleri aras ı nda önemli bir fark bulunmamış t ı r. Biçim yüksekliğ i artt ı kça yem verimi, biçim say ı s ı , kardeş say ı s ı , kök verimi artmışt ı r. Aşı rı otlatma veya biçme çay ı r kelp kuyruğ unun gelişmesini yavaşlatmışt ı r.
This experiment was conducted to study the reaction of timothy grass to different clipping heights. In the greenhouse of the Agronomy Department of Agricultural Faculty of Ankara University, 20 pots planted with young timothy grass were clipped in 2.5, 5.0, 7.5, and 10.0 cm heights for 86 whenever they reached 15 cm for 86 days in the spring of 1997. No fertiliser was applied but they watered as needed. The forage obtained from every cut was weighted and recorded. The experiment was terminated when the control plants had spikes. After the soil washed away, roots were dried at 70 °C for 24 h and weighted. Results obtained indicate that plants cut in 2.5 cm gaye the lowest usable forage, total forage, tiller number, dry root weight. The number of cuttings depended on the clipping height and ranged from 7 to 12. The higher the clipping height, the higher the number of cuttings. Plants cut to 2.5 cm gaye the lowest tiller number. The highest forage yields, tiller numbers and root weights were obtained from the plants cut to 7.5 and 10 cm heights, which is representative of moderate grazing. The strongest effect of deep cutting grazing was on the root development. Plants cut to a height of 2.5 cm produced 6 times less root weight than the control plants. There were no significant differences among the plants cut down to 7.5 and 10 cm. Forage yields, number of cuttings, root weights, tiller numbers were increased with the clipping heights. Clipping to low heights reduced the development of timothy grass; this suggests heavy grazing would also arrest development of timothy grass
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1997 |
Submission Date | December 31, 1899 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 03 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).