his study was conducted to determine the carbohydrate fraction contents of some industrial by products which are widely used in the dairy cow ration. For this purpose NDF, ADF, ADL analyses were caried on the maize silage, beet pulp, wet brewers grains, tomato pulp, razmol and wheat bran samples. Cellulose, hemicellose and NFC values of the samples were calculated by difference using related parameters. Cellulose, hemicellulose, ADF, NDF, ADL and NFC contents in dry matter were found as 29.65; 23.64; 33.02; 56.62; 3.37; 26.36 % for maize silage, 22.81; 21.19; 27.53; 48.73; 4.72; 36.59 % for beet pulp, 20.97; 39.51; 28.08; 65.81; 7.11; 0.16 % for wet brewers grains, 38.63; 20.06; 48.18; 58.92; 9.55; 1.24 % for tomato pulp, 9.59; 27.82; 12.22; 40.04; 2.63; 33.70 % for razmol, 11.95; 33.95; 16.01; 45.33; 4.05; 29.07 % for wheat bran samples respectively.
Bu çal ışma süt s ığı rlar ı için haz ı rlanan rasyonlarda yayg ı n olarak kullan ı lan baz ı sanayi yan ürünlerinin farkl ı karbonhidrat s ı n ı fları bak ı m ı ndan içeriklerinin incelenmesi amac ı yla yürütülmü ştür. Bu amaca yönelik olarak m ı s ı r silaj ı , pancar posas ı , bira posas ı , domates posas ı , razmol ve buğday kepeği örneklerinde NDF, ADF, ADL analizleri yürütülmü ştür. Örneklerin sellüloz, hemisellüloz ve NFC içerikleri ise ilgili parametreler yard ı m ı ile hesaplanm ıştı r. Sellüloz, hemisellüloz, ADF, NDF, ADL, ve NFC içerikleri kuru madde baz ı nda s ı ras ı ile mı s ı r silaj ı için, % 29.65; 23.64; 33.02; 56.62; 3.37; 26.36; olarak, pancar posas ı için °/0 22.81; 21.19; 27.53; 48.73; 4.72: 36.59 olarak, bira posas ı için % 20.97; 39.51; 28.08; 65.81; 7.11; 0.16 olarak, domates posas ı için % 38.63; 20.06; 48.18; 58.92; 9.55; 1.24 olarak, razmol için % 9.59; 27.82; 12.22; 40.04; 2.63; 33.70 olarak, bu ğday kepeği için % 11.95; 33.95; 16.01; 45.33; 4.05; 29.07 olarak saptanm ıştı r.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 1998 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 04 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).