This study was carried out to examine some quality characteristics and aerobic stability of wet brewers grains WBG and maize M mixture silages. Effects of different additives AIV, microbial inoculants on the pH changes of the mixtures also were monitored during the initial phase of the anaerobic fermentation. Treatments were WBG, M, mixture 1 K1 and mixture 2 K2 . Fresh WBG and fresh M materials were mixed with the ratio of 1/1 and 1/3 for the group of K1 and K2, respectively. The samples of treatments were stored for 75 days in the laboratory type PVC silos. After 75 days they were opened and left for seven days. During this seven day period temperature changes in the samples were monitored for determining aerobic stability. Crude protein, NH3-N, lactic acid content and pH value of the silages were found as 19.92 ± 0.033, 9.50 ± 0.009, 14.71 ± 0.103, 12.30 ± 0.048 %; 15.17 ± 0.033, 31.63 4- 0.219, 23.68 ± 0.015, 19.69 ± 0.035 g/ kg TN; 0.89 ± 0.035, 3.18 ± 0.035, 2.36 ± 0.035, 2.45 ± 0.035 %; 3.57 ± 0.034, 3.46 + 0.034, 3.29 ± 0.034 and 3.40 ± 0.034 for the group of VVBG, M, K1 and K2, respectively. Differences between the treatments for all parameters were significant P
Bu çal ışma, yaş bira posas ı YBP ve m ı s ı r M karışı mlar ı ndan yap ı lan silajlarda baz ı kalite özelliklerinin ve aerobik dayan ı kl ı l ığı n incelenmesi amac ı ile yürütülmü ştür. Çal ışmada ayr ı ca, farkl ı katk ı maddeleri AIV, mikrobiyal katk ı maddesi kullan ı m ı n ı n anaerobik fermantasyonun ba şlang ı ç faz ı nda karışı mlarda pH değ iş imi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çal ışmada deneme gruplar ı n ı YBP, mı s ı r, karışı m 1 K1 ve karışı m 2 K2 olu şturmuştur. YBP ve mı s ı r materyalleri ya ş ağı rl ı klar ı baz ı nda K1 grubunda 1/1 oran ı nda, K2 grubunda da 1/3 oran ı nda karış t ı rı larak silolanm ış t ı r. Deneme gruplar ı na ait materyallerin 75 gün süre ile laboratuvar tipi PVC silolarda sakland ığı çal ışmada, aç ı mlar sonras ı 7 gün süre ile aerobik dayan ı kl ı l ı k izlenmiştir. Ham protein, NH3-N, laktik asit içerikleri ve pH de ğerleri YBP, M, K1 ve K2 gruplar ı için s ı ras ı ile, %19.92 ± 0.033, 9.50 ± 0.009, 14.71 ± 0.103, 12.30 ± 0.048; 15.17 ± 0.033, 31.63 + 0.219, 23.68 ± 0.015, 19.69 ± 0.035 g/ kg TN; % 0.89 ± 0.035, 3.18 ± 0.035, 2.36 ± 0.035, 2.45 ± 0.035; 3.57 + 0.034, 3.46 ± 0.034, 3.29 ± 0.034 ve 3.40 ± 0.034 olarak tespit edilmiştir. Tüm özellikler bak ı m ı ndan gruplar aras ı nda gözlenen farkl ı l ı klar önemli bulunmu ştur P< 0.01 , Çal ışman ı n aerobik faz ı nda, gruplarda tespit edilen s ı cakl ı k değ iş imleri aras ı ndaki farkl ı l ı kları n önem taşı d ığı saptanm ışt ı r P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 05 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).