Meyve kütlesi, meyvenin dala tutunma direnci, sap ı n eğ ilme kuvveti, sap uzunluğ u, genlik, frekans, kelepçe bağ lant ı noktas ı n ı n yeri, dalları n yaylanma rijitliğ i ve benzerleri meyvenin daldan kopmas ı n ı etkileyen faktörlerdendir. Bu çalışmada kablolu ve eksantrik silkeleyiciyle yap ı lan kay ı s ı hasad ı nda kelepçe ba ğ lant ı noktas ı n ı n kay ı s ı n ı n ağaçtan hasat edilme oran ı na yani hasat etkinli ğ ine olan etkisi ara şt ı rı lm ışt ı r. Araşt ı rma s'onucUrlda'kelePçe ba ğ lant ı noktas ı n ı n hasat etkinliğ i üzerinde önemli etkisinin oldu ğu görülmüştür. Hasat etkinliğ i, kelepçe bağlant ı noktas ı n ı n yerine göre kablolu silkeleyici de °İ. 65,00 ile % 81,50 ve eksantrik silkeleyicide % 70,80 ile %100.00.aras ı nda değişmiştir. Yeterli bir hasat etkinliğ i sağ layan en uygun kelepçe ba ğ lant ı uzakl ı kları kablolu silkeleyici için 60-70 cm, eksantrik silkeleyici için ise 60-100 cm bulunmu ştur.
Mass of fruit, attachment force of fruit from the limb, bending force, length of stem, amplitude, frequency, the point of clamp connection, the apparent stiffness and etc. are the factors that affect the detachment of fruits from the limb. In this study the effect of the clamp connection point of cable shaker and eccentric shaker on the harvesting rate in the harvest of apricot was investigated. At the end of the research it was seen that the clamp connection point affected the harvesting rate significantly. Harvesting rate varied from 65.00 % to 81,50 % for cable shaker and from 70,80 % to 100,00 % for eccentric shaker in respect of the clamp connection point. The most appropriate clamp connection point which provides enough harvesting rate was obtained as 60-70 cm for cable shaker and 60-100 cm for eccentric shaker.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2000 |
Submission Date | January 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 06 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).