Bu çal ışmada, Akdeniz Bölgesi seralar ı nda yetiştirilen domates, h ı yar, biber ve patl ı can bitkilerinin beslenme durumlar ı ara şt ı r ı lm ışt ı r. Bu amaçla Bölgede 314 adet seradan toprak örnekleri 0-20 cm al ı nmışt ı r.Toprak örneklerinde pH, CaCO 3 , organik madde, tuz, KDK, tekstür, toplam azot N , bitkiye yaray ışı fosfor P , değ işebilir potasyum K , kalsiyum Ca , magnezyum Mg , demir Fe , çinko Zn , mangan Mn , bak ı r Cu ve bor B analizleri yap ı lm ışt ı r.Toprak örneklerine ait analiz sonuçlar ı , s ı n ı r değ erleri ile karşı laşt ı rı larak, örnekleme yap ı lan sera topraklar ı n ı n fiziksel koşulları ve besin maddesi durumlar ı ortaya konulmu ştur. Elde edilen bulgulara göre ara şt ı rma bölgesi sera topraklar ı n ı n çoğ u fazla ve çok fazla kireçlidir. Organik maddece genelde orta düzeyde, tuz bak ı m ı ndan hafif ve orta tuzludur. Bölge sera topraklar ı nötr reaksiyonludur. Topraklar ı n büyük çoğ unluğunun tekstürleri; kumlu t ı n ve t ı nl ı kum olarak belirlenmi ştir. Sera topraklar ı n ı n toplam N, elveri şli P, değişebilir K, Ca ve Mg kapsamlar ı genelde yeterli ve fazla düzeyde, bitkiye elveri şli Fe, Zn ve Cu kapsamlar ı genelde yeterli, elverişli Mn ve B kapsamlar ı yönünden örneklerin büyük k ı sm ı n ı n yetersiz oldu ğ u belirlenmiştir.
In this study, nutritional status of greenhouse grown tomato, cucumber, pepper and eggplant cultivated in Mediterranean region were investigated. For this objective, 314 soil samples from a depth of 0-20 cm were collected to determine pH, CaCO 3 , organic matter, total soluble salt, CEC, texture, total N, availabie P, exchangeable K, Ca, Mg, available Fe, Zn, Mn, Cu and B. The results of the soil samples were compared with the sufficiency ranges giyen for soils. The most of the soil samples were highly calcareous, moderate in organic matter content, slight to moderate salinity and sandy loam and loamy sand in texture. The pH of the soil samples was neutral, the total N, available P, exchangeable K, Ca and Mg contents were sufficient. Available Fe, Zn and Cu were generally sufficient. Generally, available Mn and B contents of the soils were insuffı cient
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).