Bu araşt ı rmada el silkeleyicinin kay ı s ı hasat ı ndaki iş başar ı s ı kg/ h ve a ğ aç/h , yak ı t tüketimi 1/h ve hasat etkinliği % gibi baz ı parametreleri belirlenmi ştir. Elde edilen sonuçlar klasik hasat yöntemiyle kar şı laşt ı rı lm ışt ı r. Denemeler 3 tekerrürlü olarak yap ı lmış ve her tekerrürde 1 h süreyle hasat gerçekle ştirilmiştir. Hem el silkeleyici ve hem de klasik yöntemde hasat ı ayn ı kişi yapmışt ı r. El silkeleyicinin genliğ i 60 mm ve frekans ı 20-23 Hz'dir. Yan dallara bağlanan el silkeleyici 2 defa aral ı kl ı ve 4 s süreyle tam gazda çal ışt ı rı lm ışt ı r. Denemeler s ı ra aras ı 10m olan ve 8-12 yaşları ndaki kay ı s ı ağ açlar ı nda yürütülmüştür. Araşt ı rma sonucunda el silkeleyici i ş başarı sı bir saatte hasat edilen kay ı s ı olarak % 38,6 ve a ğaç say ı s ı olarak da % 48,48 art ı rd ığı bulunmuştur. Yak ı t tüketimi ortalama 1,4 1/h, hasat etkinliği ise % 99,7 olarak belirlenmiştir.
In this research some parameters of hand shaker such as rate of work kg/h and tree/h , fuel consumption 1/h and harvesting rate % were determined. The results were compared with conventional apricot harvesting. The tests are carried out three replications and apricots are harvested a period of 1 h in the each replication. Both conventional harvesting and mechanical harvesting were done by the same person. Hand shaker has an amplitude of 60 mm and a frequency of 20-23 Hz. The hand shaker fastened to the side branches are operated at two intervals of 4 s on the maximum engine speed. The trees in the tests are about 8-12 old years and have a row width of 10 m. At the and of the tests it was found that the hand shaker increased the rate of work 38,6 % as kg/h and 48,48 % as tree/h. The power consumption and the harvesting rate are determined as 1,4 1/h and 99,7 % respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).