Bu çal ış mada Düzce bölgesinde bulunan Tombul, Palaz, Kal ı nkara, Çak ı ldak, Mincane, Foşa ve Sivri çeşitlerine ait ocaklarda belirlenen ana dallardan al ı nan kabuk örneklerindeki fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat miktarlar ı , enzimatik yöntem kullan ı larak saptanm ışt ı r. Kabuk örnekleri iki y ı l üst üste olacak şekilde, her ay düzenli olarak al ı nmışt ı r. Kabuk dokular ı nda belirlenen fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat miktarlar ı n ı n çeşitllerin hemen tümünde yaz aylar ı nda daha düşük, kış aylar ı nda ise daha yüksek düzeylerde oldu ğ u belirlenmiştir. Genel say ı labilecek bir durum olarak, karbonhidrat miktarlar ı ilkbahar aylar ı nda bir miktar azalmakta, yaz aylar ı boyunca düşük miktarlarda seyreden ve daha stabil say ı labilecek bir değ işimin ard ı ndan, sonbahar ı n ortalar ı nda artmaya başlamakta ve bu miktar artışı kış aylar ı na kadar devam etmektedir.
In this research, the amount of fructose, glucose, sucrose and total carbohydrates which are in the bark tissues of Tombul, Palaz, Kal ı nkara, Çak ı ldak, Mincane, Fo şa and Sivri cultivars grown Düzce region were determined. Bark tissue samples were taken at monthly intervals during two years of experiments. The amount of fructose, glucose, sucrose and total carbohydrates were lower during summer while they were observed higher in winter period in all cultivars conserved in the experiments. As a general observation, carbohydrate level slightly decreased during spring, stayed low and stable through summer, started to increase in the middle of autumn and this increase continued untill winter period.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).