Bu çalışma, 2006-2007 ve 2007-2008 yetiştirme dönemlerinde farklı doz ve zamanlarda uygulanan ethephonun nohutta verim ve verim öğelerine etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Gökçe nohut çeşidinin materyal olarak kullanıldığı çalışmada, bitkilere üç yapraklı dönem, çiçeklenme öncesi ve tane doldurma olmak üzere üç farklı zamanda 0, 150, 300, 450 ve 600 g/ha dozlarında ethephon uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; farklı doz ve zamanlarda ethephon uygulanan nohut bitkisinde ele alınan özellikler yönünden istatistiki önemli farklılıklar saptanmıştır. Ethephon uygulama zamanlarının tane verimine etkisi önemsiz olmakla birlikte, 450 g/ha ethephon dozundan en yüksek tane verimi elde edilmiştir. Ethephon uygulaması tane verimini oluşturan verim unsurlarının çoğuna olumlu etkide bulunmuş olup, genellikle çiçeklenme öncesi ethephon uygulamalarında en yüksek değerler belirlenmiştir
This study was conducted in the growing seasons of 2006-2007 and 2007-2008 to determine the effects of different ethephon doses and application times on yield and yield components of chickpea. Gökçe cultivar of chickpea was used as material in the study, and 0,150, 300, 450 and 600 g/ha ethephon doses were applied at the growth stages of three-leaves stage, before anthesis and grain filling period. Results of the study indicated that significant effects were determined with the application of different ethephon doses and application times in the traits of chickpea. The effect of ethephon application times on grain yield were nonsignificant, and the highest grain yield was obtained from the 450 g/ha ethephon dose. Ethephon application positively affected most of yield components in chickpea, and the greatest values were determined with the ethephon applications before anthesis
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2009 |
Submission Date | November 6, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 15 Issue: 04 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).