In this study, effects of substituting different levels of canola meal for fish meal on growth, feed conversion ratio FCR , somatic indices and body compositions of the angel fish fries were determined. Isocaloric 3500 kcal/kg digestible energy and isonitrogenic 44% crude protein six experimental diets were formulated to meet the nutrient requirements of angel fish. Canola meal was substituted as rates of 0%, 8%, 16%, 24%, 32% and 40% dietary crude proteins of fish meal 45.52% in control diet. Four hundred fifty angel fish were distributed to six experimental groups with three replicates. The experimental results showed that the best weight gain and specific grow rate were found for control and 8% canola meal diets. These criterions were reduced P0.05 . As a conclusion, it was suggested that the canola meal can replace up to 16% of dietary fish meal protein without adverse effects in angel fish fry diets
Çalışmada balık unu yerine farklı oranlarda kanola küspesi ilavesinin melek balığı yavrularının P. scalare büyüme, yem değerlendirme, somatik indeksler ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri araştırılmıştır. Melek balığının besin ihtiyaçlarına göre izonitrojenik %44 protein ve izokalorik 3500 kcal/kg 6 deneme yemi formüle edilmiştir. Kontrol yemindeki balık unu proteini yerine %45,52 yemlere %0, %8, %16, %24, %32, %40 kanola küspesi ilave edilmiştir. 450 adet melek balığı 6 deneysel gruba 3 tekerrürlü olarak dağıtılmıştır. Denemenin sonunda en iyi ağırlık artışı ve spesifik büyümenin kontrol grubu ve %8 kanola küspesi yemlerinde bulunduğu görülmüştür. %8’ den daha fazla kanola küspesi ilave edildiğinde bu değerler önemli düzeyde düşmüştür P0,05 . Kanola küspesinin ilavesi arttıkça, balık eti ham protein ve ham yağ içeriğinde azalma eğilimi meydana gelmiştir P>0,05 . Sonuç olarak melek balığı yavru yemlerinde herhangi bir olumsuz etkisi olmaksızın balık unu proteininin %16’sı yerine kanola küspesinin ilavesi önerilebilir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2009 |
Submission Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 15 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).