BibTex RIS Cite

Effects of Different Planting Depth and Bulb Sizes on Yield and Yield Components of Saffron Crocus sativus L.

Year 2009, Volume: 15 Issue: 01, 38 - 46, 01.01.2009

Abstract

Saffron Crocus sativus L. is known as one of the earliest cultivated plants. Formerly having importance as spice, dye and medicinal plant and cultivated in Bolu, Tokat, Şanlıurfa, Adana, İzmir provinces, saffron plantation areas have decreased gradually and it is cultivated by some farmers in Safranbolu district Turkey only. The foremost barrier is limitation in bulb corms production to develop cultivation of this plant. This study was carried out in the experimental field of the University of Ankara, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The aim of the study was to evaluate the effect of planting depth and bulb size on production of the bulbs and different sized saffron bulbs were planted in rows 10 cm apart with inter row spacing of 20 cm of planting depths were 5,10 and 15 cm in 2002 and harvested in 2004. Both planting depth and bulb size affected both flowering and developing of daughter bulbs

References

  • Arslan, N. 1984. Safran Anbau in der Türkei. HGK Mitteilungen 27 (9): 103-107.
  • Arslan, N. 1986. Kaybolmaya Yüz Tutan Bir Kültür Safran Tarımı. Ziraat Mühendisliği 180: 21-24.
  • Arslan, N. 1997. Safran (Crocus sativus L.)’da Tohumluk Materyalin Çoğaltılması. Türkiye’de Tarım 1(2): 3-4.
  • Arslan N., B. Gürbüz, A. İpek, S. Özcan, E. Sarıhan, A. M. Daeshian and M. S. Moghadassi. 2007. The effect of corm size and different harvesting times on saffron (Crocus sativus L.) regeneration. Acta Horticulturae 749:113-117
  • Arslan ,N. 2007. Şimdi Safran Zamanı. Gıda Hattı 10; 66- 69.
  • Baytop, T. 1963. Türkiye’nin Tıbbi ve Zehirli Bitkileri. İstanbul.
  • Caiola, G.M., P. Caputa and R. Zanier, 2004. RAPD analysis Crocus sativus L. accessions and related Crocus species. Biologia Plantarum 48 (3): 375-380.
  • Çavuşoğlu, A. ve I. A. Erkel. 2005. Kocaeli ili koşullarında safran (Crocus sativus L.) yetiştiriciliğinde yetişme yeri ve korm çapının verim ve erkencilik üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2): 179-184.
  • Davis, P.H. 1984,1988. Flora of Turkey Vol. 8 and 10, Edinburgh.
  • Deo,B. 2003. Growing saffron - the world’s most expensive spice. Crop & Food Research Broad sheet,Nu: 20 www.crop.cri.nz
  • Erdemir, D.A. 2001. Şifalı Bitkiler. Alfa yayınları. İstanbul.
  • Frank, R. 1986. Zwiebel- und Knollengewaechse. Ulmer. Stuttgart.
  • Galavi, J.Mİ, M. Soloki, ZS. R. Mousavi and M. Ziyaie. 2008. Effect of planting depth and soil summer temperature control on growthand yield of saffron (Crocus sativus L.) Asian Journal of Plant Sciences 7 (8): 747-751.
  • Mc Gimpsey J.A., M.H. Douglas and A.R. Wallace. 1997. Evaluation of Saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. New Zealand J. Crop and Hort. Sci. 25. 159-168.
  • Özel, A. ve K. Erden. 2005. Harran Ovası koşullarında yerli ve İran safranı (Crocus sativus L.)’nın verim ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi. GAP IV. Tarım Kongresi, 793-798, 21-23 Eylül 2005, Şanlıurfa.
  • Ünal, M and A. Çavuşoğlu. 2005. Effect of various nitrogen fertilizers on saffron (Crocus sativus L.) yield. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2): 257-260.
  • Soheilivand, S., Y.M. Agayev, A.M. Shakib, M. Fathi and E. Rezvani. 2007. Comparsion of diversity in flowering rate of two saffron (Crocus sativus L.) populations of Iran. Acta Hort. (ISHS) 739:303-306.
  • Vurdu, H., Z. Şaltu ve S. Ayan. 2002. Safran (Crocus sativus L.)’un Yetiştirme Tekniği. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi Dergisi. Cilt 2 No:2.
  • Vurdu, H. ve K. Güneş. 2004. Safran Kırmız Altın. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi.

Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın Crocus sativus L. verim ve verim kriterlerine etkisi

Year 2009, Volume: 15 Issue: 01, 38 - 46, 01.01.2009

Abstract

Safran Crocus sativus L. bilinen en eski kültür bitkilerinden biridir. Geçmişte baharat, boya ve tıbbi olarak büyük bir ekonomik öneme sahip olan bu bitki, önceleri Bolu, Tokat, Şanlıurfa, Adana, İzmir gibi illerde yetiştirilmesine rağmen zamanla önemini yitirmiş, dikim alanları giderek daralmış ve sadece Safranbolu’da birkaç üreticinin tarlası ile sınırlı kalmıştır. Son zamanlarda tekrar üzerinde durulan bu bitkinin üretiminin geliştirilmesinde en büyük engel tohumluk olarak kullanılan soğanların korm yetersizliğidir. Ankara Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yapılan bu araştırmada, soğanların çoğalmasında kültürel tedbir olarak dikim derinliğinin ve soğan boylarının safranın çoğalmasına etkisi araştırılmıştır. Farklı boylardaki safran soğanları 2002 yılında 20 x 10 cm aralıkla 5, 10 ve 15 cm derinliğinde dikilmiş ve 2004 yılında hasat edilmiştir. Dikim derinliği ve soğan boylarının hem safranın çiçeklenmesine, hem de yavru soğan oluşturmasına etkili olduğu bulunmuştur

References

  • Arslan, N. 1984. Safran Anbau in der Türkei. HGK Mitteilungen 27 (9): 103-107.
  • Arslan, N. 1986. Kaybolmaya Yüz Tutan Bir Kültür Safran Tarımı. Ziraat Mühendisliği 180: 21-24.
  • Arslan, N. 1997. Safran (Crocus sativus L.)’da Tohumluk Materyalin Çoğaltılması. Türkiye’de Tarım 1(2): 3-4.
  • Arslan N., B. Gürbüz, A. İpek, S. Özcan, E. Sarıhan, A. M. Daeshian and M. S. Moghadassi. 2007. The effect of corm size and different harvesting times on saffron (Crocus sativus L.) regeneration. Acta Horticulturae 749:113-117
  • Arslan ,N. 2007. Şimdi Safran Zamanı. Gıda Hattı 10; 66- 69.
  • Baytop, T. 1963. Türkiye’nin Tıbbi ve Zehirli Bitkileri. İstanbul.
  • Caiola, G.M., P. Caputa and R. Zanier, 2004. RAPD analysis Crocus sativus L. accessions and related Crocus species. Biologia Plantarum 48 (3): 375-380.
  • Çavuşoğlu, A. ve I. A. Erkel. 2005. Kocaeli ili koşullarında safran (Crocus sativus L.) yetiştiriciliğinde yetişme yeri ve korm çapının verim ve erkencilik üzerine etkisi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2): 179-184.
  • Davis, P.H. 1984,1988. Flora of Turkey Vol. 8 and 10, Edinburgh.
  • Deo,B. 2003. Growing saffron - the world’s most expensive spice. Crop & Food Research Broad sheet,Nu: 20 www.crop.cri.nz
  • Erdemir, D.A. 2001. Şifalı Bitkiler. Alfa yayınları. İstanbul.
  • Frank, R. 1986. Zwiebel- und Knollengewaechse. Ulmer. Stuttgart.
  • Galavi, J.Mİ, M. Soloki, ZS. R. Mousavi and M. Ziyaie. 2008. Effect of planting depth and soil summer temperature control on growthand yield of saffron (Crocus sativus L.) Asian Journal of Plant Sciences 7 (8): 747-751.
  • Mc Gimpsey J.A., M.H. Douglas and A.R. Wallace. 1997. Evaluation of Saffron (Crocus sativus L.) production in New Zealand. New Zealand J. Crop and Hort. Sci. 25. 159-168.
  • Özel, A. ve K. Erden. 2005. Harran Ovası koşullarında yerli ve İran safranı (Crocus sativus L.)’nın verim ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi. GAP IV. Tarım Kongresi, 793-798, 21-23 Eylül 2005, Şanlıurfa.
  • Ünal, M and A. Çavuşoğlu. 2005. Effect of various nitrogen fertilizers on saffron (Crocus sativus L.) yield. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18(2): 257-260.
  • Soheilivand, S., Y.M. Agayev, A.M. Shakib, M. Fathi and E. Rezvani. 2007. Comparsion of diversity in flowering rate of two saffron (Crocus sativus L.) populations of Iran. Acta Hort. (ISHS) 739:303-306.
  • Vurdu, H., Z. Şaltu ve S. Ayan. 2002. Safran (Crocus sativus L.)’un Yetiştirme Tekniği. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi Dergisi. Cilt 2 No:2.
  • Vurdu, H. ve K. Güneş. 2004. Safran Kırmız Altın. Gazi Üniversitesi, Kastamonu Orman Fakültesi.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Arif İpek This is me

Neset Arslan This is me

Ercüment Sarıhan This is me

Publication Date January 1, 2009
Published in Issue Year 2009 Volume: 15 Issue: 01

Cite

APA İpek, A., Arslan, N., & Sarıhan, E. (2009). Farklı dikim derinliklerinin ve soğan boylarının safranın Crocus sativus L. verim ve verim kriterlerine etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 15(01), 38-46.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).