Lemon balm has been used for a long time as a pleasant odour medicinal plant. Nowadays, it is cultivated in Mediterranean region, central European and Asia. The study was carried out during 2002-03, 200304 and 2004-05 growing seasons under the ecological conditions of Diyarbakır province. The aim of the study was to determine of appropriate harvest time pre flowering, during full flowering and past flowering and its effect on some important yield characteristics of lemon balm including fresh, dry herb, dry leaf, essential oil content and essential oil yield. The results indicated highest yield in terms of fresh herbage, dry herbage, dry leaf, essential oil content and essential oil yield when harvesting was done at full flowering stage, and mean values of dry leaf yield and essential oil content of this stage determined as 4235 kg ha-1 and 0.093%, respectively
Oğul otu hoş kokusundan dolayı asırlardan beri bilinen ve kullanılan bir tıbbi bitkidir. Günümüzde Akdeniz, Orta Avrupa ve Asya’da tarımı yapılmaktadır. Diyarbakır ekolojik koşullarında 2002-03, 2003-04 ve 2004-05 yetiştirme sezonlarında yürütülen bu çalışma ile; oğul otu Melissa officinalis L. tarımında farklı hasat zamanlarının çiçeklenme öncesi, çiçeklenme dönemi ve çiçeklenme sonrası önemli bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada taze ve kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi özellikleri incelenmiştir. En yüksek taze herba, kuru herba, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi değerleri tam çiçeklenme döneminden elde edilmiş, bu döneme ait ortalama kuru yaprak verimi ve uçucu yağ oranı değerleri sırası ile 4235 kg ha-1 ve % 0.093 olarak belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 15 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).