To design a machine for handling, cleaning, conveying, storing and milling, the physical properties of material must be known. For this purpose, einkorn and emmer wheat physical properties were investigated in this study. For einkorn spikelets, length, width, thickness, equivalent diameter, sphericity, surface area, volume, aspect ratio, bulk density, true density, porosity thousand spikelet weight, angle of repose, terminal velocity were found to be 10.88 mm, 3.33 mm, 2.15 mm, 4.34 mm, 0.39 %, 52.22 mm2, 23.47 mm3, 0.31, 410.64 kg/m3, 1034.00 kg/m3, 60.28 %, 37.78 g, 22.01°, 4.81 m/s, respectively. For emmer spikelets, corresponding values are 12.36 mm, 4.97 mm, 2.72 mm, 5.67 mm, 0.45 %, 83.91 mm2, 51.85 mm3, 0.40, 476.79 kg/m3, 1003.35 kg/m3, 52.48 %, 78.82 g, 23.02°, 5.30 m/s, respectively. For einkorn kernels, corresponding values are 6.77 mm, 2.87 mm, 1.88 mm, 3.37 mm, 0.49 %, 29.86 mm2, 11.66 mm3, 0.43, 793.02 kg/m3, 1239.25 kg/m3, 36.00 %, 30.82 g, 22.31°, 5.61 m/s and for emmer kernels, 7.61 mm, 2.64 mm, 2.31 mm, 3.59 mm, 0.47 %, 35.28 mm2, 14.65 mm3, 0.35, 725.00 kg/m3, 1248.33 kg/m3, 41.92 %, 37.08 g, 24.02°, 5.96 m/s, respectively. Also the differences of hulled wheat were examined as in comparison with common wheat. It was determined that hulled wheat kernels are smaller but denser than common wheat
Taşıma, temizleme, depolama ve öğütme makinalarının tasarımı için malzemenin fiziksel özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu amaçla, bu çalışmada siyez ve gerniğin fiziksel özellikleri araştırılmıştır. Siyezin kavuzlu hali için uzunluk, genişlik, kalınlık, eşdeğer çap, küresellik, yüzey alanı, şekil oranı, hacim, yığın yoğunluğu, gerçek yoğunluk, gözeneklilik, bin dane ağırlığı, yığılma açısı ve kritik hız sırasıyla 10.88 mm, 3.33 mm, 2.15 mm, 4.34 mm, % 0.39, 52.22 mm2, 23.47 mm3, 0.31, 410.64 kg/m3, 1034.00 kg/m3, % 60.28, 37.78 g, 22.01°, 4.81 m/s olarak tespit edilmiştir. Gernik için aynı değerler, 12.36 mm, 4.97 mm, 2.72 mm, 5.67 mm, % 0.45, 83.91 mm2, 51.85 mm3, 0.40, 476.79 kg/m3, 1003.35 kg/m3, % 52.48, 78.82 g, 23.02°, 5.30 m/s bulunmuştur. İlgili değerler sırasıyla, siyezin özü için 6.77 mm, 2.87 mm, 1.88 mm, 3.37 mm, % 0.49, 29.86 mm2, 11.66 mm3, 0.43, 793.02 kg/m3, 1239.25 kg/m3, % 36.00, 30.82 g, 22.31°, 5.61 m/s, gerniğin danesi için ise 7.61 mm, 2.64 mm, 2.31 mm, 3.59 mm, % 0.47, 35.28 mm2, 14.65 mm, 0.35, 725.00 kg/m3, 1248.33 kg/m3, % 41.92, 37.08 g, 24.02°, 5.96 m/s olarak saptanmıştır. Ayrıca kavuzsuz buğdaylara göre farklılıklar irdelenmiştir. Kavuzlu buğday danelerinin kavuzsuz buğdaylara göre daha küçük fakat daha yoğun olduğu tespit edilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 15 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).