This study was conducted at the laboratory of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, University of Ankara, during 2002-2004. Cumin and fenugreek seeds of cv. Gürarslan were used as seed material. The aim of the research was to determine the effects of seed age fresh, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 and 24 months after harvest and gibberellic acid doses control distilled water , 100, 200 and 400 ppm on germination rate of cumin and fenugreek seeds. The result showed that germination rate of seeds varied in the range of 95.5-100.0% in fenugreek and 18.5-79.0% in cumin. Seed age and GA3 significantly affected germination rate of cumin. Germination rate of aged seeds of cumin was enhanced with GA3 application. Germination of fenugreek seeds were not significantly influenced by seed age and GA3. The application of 100 ppm GA3 should be advised to increase germination rate of naturally aged seeds of cumin
Bu çalışma 2002-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü laboratuarında yürütülmüştür. Materyal olarak Kimyon ve Gürarslan çemen tohumları kullanılmıştır. Araştırmada, tohum yaşının yeni hasat edilen tohum, hasattan 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 ve 24 ay sonra ve dört farklı GA3dozunun kontrol saf su , 100, 200 ve 400 ppm kimyon ve çemen tohumlarının çimlenme oranına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sonuçları çemen tohumlarında çimlenme oranının %95.5-100.0, kimyon tohumlarında ise %18.5-79.0 arasında değiştiğini göstermiştir. Kimyonda tohum yaşı arttıkça çimlenme oranı önemli şekilde etkilenmiştir. Yaşlı kimyon tohumlarının çimlenme oranı GA3uygulamasıyla artmıştır. Çemende çimlenme, tohum yaşı ve GA3uygulamasından etkilenmemiştir. 100 ppm GA3uygulaması yaşlı kimyon tohumlarının çimlenme oranını arttırmada önerilebilir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 14 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).