The people working in agriculture face with various dangerous factors. Therefore, the agriculture sector is considered as the most risky groups among all the sectors. The rate of work accidents in Turkey is far above the average in the developed countries. In order to prevent the work accidents, the characteristics of accidents should be determined and the preliminary precautions should be taken. As it is the case in the developing countries, sufficient study about labor security and worker health is not available in Turkey, either. In this study, the work accident characteristic of agriculture sector in Turkey has been tried to be determined. The values in agriculture sector have been compared with the averages of the other sectors and the differences have been determined. It has been regarded that this study will be a positive step for decreasing the rate of work accidents, which brings together many physical and moral burdens in Turkey which has 20 millions of agricultural population
Tarım ve hayvancılık sektörü çalışanları çok değişik tehlikelerle karşı karşıyadır. Bu sebeple tarım sektörü, tüm sektörler içinde en riskli gruplar arasında kabul edilir. Türkiye’de iş kazası oranları gelişmiş ülke ortalamalarının oldukça üzerindedir. Kazaların önlenebilmesi için kaza karakteristiklerinin ortaya konması ve öncelikli önlemlerin alınması gerekmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de tarım sektörünün iş kazası karakteristiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Tarım sektöründeki değerler diğer sektör ortalamalarıyla karşılaştırılarak farklılıklar belirlenmiştir. Bu çalışmanın 20 milyon tarım nüfusunun bulunduğu Türkiye’de maddi manevi birçok yükü beraberinde getiren iş kazalarının azaltılmasında bir adım olacağı düşünülmektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 14 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).