In this study, the physical properties of gilaburu Viburnum opulus L. seed have been investigated. The average length, width, thickness and geometric mean diameter values in 54% of moisture content of gilaburu seed were between 6.56 and 8.44 mm, 6.24 and 8.57 mm, 1.62 and 2.52 mm, 4.19 and 5.31 mm, respectively. Sphericity, surface area, thousand seed mass and terminal velocity values in the same moisture content increased from 0.59 to 0.68, from 55.22 to 88.65 mm2, from 75.00 to 78.30 kg, from 4.52 to 5.15 m s-1; the bulk density, true density, porosity and angle of repose values changed betweeen 524.82 and 546.81 kg m-3, 981.45 and 1046.15 kg m-3, % 45.46 and 50.14%, 22.60o and 26.78o, respectively. The physical properties of gilaburu seed are necessary for the design of equipments for planting, harvesting, seperating,transporting, storage and other processing
Bu çalışmada gilaburu Viburnum opulus L. tohumunun fiziksel özellikleri araştırılmıştır. % 54 nem içeriğindeki gilaburu tohumunun, uzunluk, genişlik, kalınlık ve geometrik ortalama çap değerlerinin sırasıyla 6.56 ile 8.44 mm, 6.24 ile 8.57 mm, 1.62 ile 2.52 mm ve 4.19 ile 5.31 mm arasında olduğu tespit edilmiştir. Küresellik, yüzey alanı, 1000 tane ağırlığı ve kritik hız değerlerinin sırasıyla, 0.59’ dan 0.68’ e kadar 55.22 mm2’ den 88.65 mm2’ye, 75.00 kg’dan 78.30 kg ‘a kadar ve 4.52 m/s ‘den 5.15 m/s ‘ye kadar değiştiği, hacim ağırlığı, kütlesel yoğunluk, porozite ve doğal yığılma açısı değerlerinin sırasıyla, 524.82 kg/m3’ den 546.81 kg/m3’ e, 981.45 kg/m3 ‘den 1046.15 kg/m3 ‘e,% 45.46 ‘dan % 50.14 ‘e ve 22.60o ‘den 26.78o ‘ye değiştiği belirlenmiştir. Gilaburu tahumunun fiziksel özellikleri gilaburu tohumunun ekim, hasat, ayırma, taşıma, depolama ve diğer işlemler için gerekli olan ekipmanların dizayn edilmesine yardımcı olmaktadır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 13 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).