This study was conducted to determine the effects of seed soaking in salicylic acid 10-2 mol/L, 10-4 mol/L, 10-6 mol/L and control on the growth and some physiological characters in wheat Triticum aestivum L. under salinity 8 ds m-1 and non salinity conditions. NaCl reduced the emergence percentage, the growth parameters shoot and root dry weight , K+/Na+ ratio, osmotic potential and photosynthetic pigments Chl a, b and carotenoids contents in wheat seedlings. The emergence percentage was not changed, in contrast, shoot and root dry weight of seedlings, K+/Na+ ratio, photosynthetic pigments Chl a, b and carotenoids contents and osmotic potential were increased by salicylic acid treatments under non salinity condition. Seed soaking in SA increased the emergence percentage, osmotic potential, shoot and root dry weight, K+/Na+ ratio, photosynthetic pigments Chl a, b and carotenoids contents in the salinity stressed wheat seedlings. These results were indicated that SA has positive effects on plant growth in salinity and non salinity conditions. But the effects of SA was higher on emergenge percentage, K+/Na+ ratio and osmotic potantial in salinity condition compared to non salinity condition was obtained in this study
Bu çalışma tohuma uygulanan salisilik asitin 10-2 mol/L, 10-4 mol/L, 10-6 mol/L ve kontrol tuzlu 8 ds m-1 ve tuzsuz koşullarda buğdayın büyümesi ve bazı fizyolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemek için yürütülmüştür. Tuz buğday fidelerinde çıkış oranı, büyüme değerleri toprak altı ve toprak üstü kuru ağırlıklar , K+/Na+ oranı, ozmotik potansiyel ve fotosentetik pigment Klo a, b and karotenoidler içeriklerini azaltmıştır. Tuzsuz şartlarda salisilik asit uygulamasının çıkış oranını değiştirmediği, aksine fidelerin toprak altı ve toprak üstü kuru ağırlıkları, K+/Na+ oranı, fotosentetik pigment içerikleri Klo a, b and karotenoidler ve ozmotik potansiyelini arttırmıştır. Tuz stresindeki fidelerde ise salisilik asit uygulaması ile çıkış oranı, ozmotik potansiyel, toprak altı ve toprak üstü kuru ağırlıkları, K+/Na+ oranı ve fotosentetik pigment Klo a, b and karotenoidler içerikleri artmıştır. Bu sonuçlar salisilik asitin tuzlu ve tuzsuz şartlarda bitki büyümesini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Fakat tuzlu şartlarda salisilik asitin çıkış oranı, K+/Na+ oranı ve ozmotik potansiyele olan etkilerinin tuzsuz şartlardaki uygulamasına nazaran daha yüksek olduğu belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 13 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).