Bu çalışmada; Muğla ili, Fethiye ilçesinde sera koşullarında yetiştirilen domates Lycopersicon esculentum Mill. bitkisine, Megasil %35 Metalaxyl fungisiti uygulanmış ve bu fungisitin domates bitkisinin anatomik yapısı üzerine olası etkileri incelenmiştir. Fungisit uygulamaları, o yöredeki sera domatesi üreticilerine göre; çiftçi koşulu 5 g/ 12 l suya ve çiftçi koşulunun iki katı 10 g/ 12 l suya dozlarında yapılmıştır. Metalaxyl uygulamasında, bitkinin anatomik yapısında bazı anomaliler ortaya çıkmıştır. Uygulama gruplarının yaprak, gövde ve meyve enine kesitte hücre tabaka kalınlık değerleri kontrole göre azalmaktadır. Ayrıca uygulama gruplarının yaprak mezofil, gövde asimilatör palizat parankiması ile meyve mezokarp hücrelerindeki bozulmalar açıkça gözlenmiştir. Bu durum, elde edilecek ürün miktarı ve ürün kalitesinde dolaylı olarak olumsuz bir etki oluşturabilir
In this study, a fungicide as known Megasil %35 Metalaxyl were pulverized on tomato plants Lycopersicon esculentum Mill. in greenhouses in Fethiye, in Muğla. Then the likely effects of this fungicide on anatomical structures of plants were examined. The fungicide applications were carried out to tomato according to farmer of tomato in greenhouses in this area at doses 5 g/ 12 l water and two fold 10 g/ 12 l water of these doses. In the application of Metalaxyl, some anomalies in the anatomical structure of the plant have been observed. All fungicide applications resulted in decreasing in cross section cell layer thickness of leaf, stem and fruit. In addition, deformations in mesophyll cells of leaves, assimilating palisade paranchyma cells of stem and mesocharp cells of fruit were found as well. This situation may indirectly cause a negative effect in the amount and quality of the yield
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2006 |
Submission Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 12 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).