Research Article
BibTex RIS Cite

Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Yaprak Besin Elementi Konsantrasyonları

Year 2005, Volume: 11 Issue: 04, 411 - 419, 01.11.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000556

Abstract

Bu çalışma, Isparta yöresinde bulunan elma bahçelerinin verimlilik durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi için yürütülmüştür. Bu nedenle yedi ilçe belirlenmiş ve her ilçeden on bahçe seçilerek iki yıl süreyle aynı ağaçlardan olmak üzere yaprak örnekleri alınmıştır. Yaprak analiz sonuçlarına göre Mg eksikliği görülmemiştir. Benzer şekilde ağaçların büyük oranda %97 N bakımından da yeterli düzeyde beslendiği belirlenmiştir. Ağaçlarda en fazla Zn eksikliği belirlenmiş olup, bu oran % 80 olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca bahçelerin P, Ca, K ve Mn açısından da sırasıyla % 69, 64, 24 ve 11 oranlarında yetersiz olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, toprakların N ile yeterince gübrelendiği fakat Zn, P ve Ca gibi diğer besin elementleri açısından sorunların olduğu görülmektedir. Bu nedenle özellikle Zn, P ve Ca gübrelemesine özel önem verilmelidir

References

  • Alpaslan, M., A. Güneş, A. İnal ve M. Aktaş. 2001. Akdeniz Bölgesi seralarında yetiştirilen bitkilerin beslenme durumlarının incelenmesi. II. Domates, hıyar, biber ve patlıcan bitkilerinin beslenme durumları. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 7: 12-22.
  • Başar, H., A. Özgümüş and A.V. Katkat. 1997. Evaluation of nutritional status for Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium by means of leaf analysis in peach trees grown around Bursa region. Turk. J. Agric. For. 21: 257-266.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fisher. New York.
  • Bould, C. 1966. Leaf analysis of decidious fruits. In: Nutrition of Fruit Crops (Ed. N.F. Childers). The State University, New Jersey, USA.
  • Demircan, V ve H. Yılmaz. (2005). Isparta ili elma üretiminde gübre kullanım düzeyi ve masrafının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (in Press).
  • Erdal, İ., İ, Yurdakul ve O. Aydemir. 2004. Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Verimlilik Durumları. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim. Tokat, pp. 1061-1070.
  • FAO. 2004. Food and Agriculture Organization of the United
  • Nations. FAOSTAT database. (http://www.fao. org).
  • Feramuz. Ö., A. Topuz ve M. Erbaş. 1999. Ortodoks ve Çaykur yöntemleri ile üretilen farklı sınıf siyah çayların mineral içerikleri. Turk. J. Agric. For. 4: 809-815.
  • Güleryüz, M., İ. Bolat, L. Pırlak, A. Eşitken ve S. Ecişli. 1996. Erzincan’da yetiştirilen şeftalilerin (cv. Hasanbey) beslenme durumlarının belirlenmesi üzerine araştırmalar. Turk. J. Agric. For. 20: 479-487.
  • Güneş, A., M. Alpaslan ve A. İnal. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1514, Ankara
  • Jones, Jr. J.B., B, Wolf and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. A Practical Sampling, Preparation, Analysis, and Interpretation Guide. Micro-Macro Publishing Inc. Athens, Georgia, USA.
  • Kacar, B.1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 453. Uygulama Kılavuzu No. 155.
  • Katkat, A.V., A. Özgümüş, H. Başar ve B. Altınel. 1994. Bursa yöresinde yetiştirilen şeftali ağaçlarının demir, çinko, bakır ve mangan ile beslenme durumları. Turk. J. Agric. For. 18: 447-456.
  • Marschner, H.1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Second Ed. Academic Pres. Inc., San Diago.
  • Mordoğan, N. ve S. Ergun. 2001. Elma meyvesinin organik asit içerikleri ile bitki besin elementleri arasındaki ilişkiler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 388: 111-118.
  • Mix, G.P and H. Marschner. 1976. Einflauss exogener und endogener faktoren auf den calciumgehalt von paprika und bohnenfrüchten. Z. Pflanzenernahr. Bodenk. 139, 551-563
  • Sönmez, S., İ. Uz, M. Kaplan ve T. Aksoy. 1999. Kumluca ve Kale yörelerinde yetiştirilen biberlerin beslenme durumlarının belirlenmesi. Turk. J. Agric. For. 23: 365- 373.
  • Topcuoğlu, B. 2003. Korkuteli bölgesinde yetiştirilen Starking Delicious ve Golden Delicious elma çeşitlerinin besin içerikleri.Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı. 8-12 Eylül, Antalya, pp. 6-7.
  • Ülgen, N. ve N. Yurtsever. 1995. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 209, Ankara
  • Viets, F.G. and W.L. Lindsay. 1973. Testing Soil for Zinc, Copper, Manganase and Iron. Soil Testing and Analysis. (ed). L.W. Walsh, J.D. Peaton. Soil Sci. Amer. Inc. Madison, U.S.A
  • Wichmann. W. 1992. IFA World Fertilizer Use Manual. International Fertilizer Industry Association, Paris.

Leaf Nutrient Concentrations of Apple Orchards in Isparta Province

Year 2005, Volume: 11 Issue: 04, 411 - 419, 01.11.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000556

Abstract

This study was conducted in Isparta province to investigate the mineral nutritional status of apple orchards by means of leaf analysis. For this purpose, seven districts were chosen and ten orchards from each district were selected. Leaf samples were taken during two years from the chosen trees. Leaf analyses results indicated that there was no Mg deficiency in trees. Similarly 97% of orchards did not show N deficiency. The most important nutritional problem was Zn nutrition, and 80% of the orchards showed Zn deficiency. On the other hand, 69, 64, 24 and 11% of the orchards showed P, Ca, K and Mn deficiencies, respectively. Finally, it was concluded that soils were fertilized sufficiently with N, but some important nutritional problems continued. Therefore; special fertilization programs should be applied for other nutrients specially for Zn, P and Ca as well

References

  • Alpaslan, M., A. Güneş, A. İnal ve M. Aktaş. 2001. Akdeniz Bölgesi seralarında yetiştirilen bitkilerin beslenme durumlarının incelenmesi. II. Domates, hıyar, biber ve patlıcan bitkilerinin beslenme durumları. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi. 7: 12-22.
  • Başar, H., A. Özgümüş and A.V. Katkat. 1997. Evaluation of nutritional status for Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Calcium, Magnesium by means of leaf analysis in peach trees grown around Bursa region. Turk. J. Agric. For. 21: 257-266.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disorders of Plants. Gustav Fisher. New York.
  • Bould, C. 1966. Leaf analysis of decidious fruits. In: Nutrition of Fruit Crops (Ed. N.F. Childers). The State University, New Jersey, USA.
  • Demircan, V ve H. Yılmaz. (2005). Isparta ili elma üretiminde gübre kullanım düzeyi ve masrafının belirlenmesi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (in Press).
  • Erdal, İ., İ, Yurdakul ve O. Aydemir. 2004. Isparta Yöresi Elma Bahçelerinin Verimlilik Durumları. Türkiye 3. Ulusal Gübre Kongresi, Tarım-Sanayi-Çevre, 11-13 Ekim. Tokat, pp. 1061-1070.
  • FAO. 2004. Food and Agriculture Organization of the United
  • Nations. FAOSTAT database. (http://www.fao. org).
  • Feramuz. Ö., A. Topuz ve M. Erbaş. 1999. Ortodoks ve Çaykur yöntemleri ile üretilen farklı sınıf siyah çayların mineral içerikleri. Turk. J. Agric. For. 4: 809-815.
  • Güleryüz, M., İ. Bolat, L. Pırlak, A. Eşitken ve S. Ecişli. 1996. Erzincan’da yetiştirilen şeftalilerin (cv. Hasanbey) beslenme durumlarının belirlenmesi üzerine araştırmalar. Turk. J. Agric. For. 20: 479-487.
  • Güneş, A., M. Alpaslan ve A. İnal. 2000. Bitki Besleme ve Gübreleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 1514, Ankara
  • Jones, Jr. J.B., B, Wolf and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. A Practical Sampling, Preparation, Analysis, and Interpretation Guide. Micro-Macro Publishing Inc. Athens, Georgia, USA.
  • Kacar, B.1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II. Bitki Analizleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 453. Uygulama Kılavuzu No. 155.
  • Katkat, A.V., A. Özgümüş, H. Başar ve B. Altınel. 1994. Bursa yöresinde yetiştirilen şeftali ağaçlarının demir, çinko, bakır ve mangan ile beslenme durumları. Turk. J. Agric. For. 18: 447-456.
  • Marschner, H.1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. Second Ed. Academic Pres. Inc., San Diago.
  • Mordoğan, N. ve S. Ergun. 2001. Elma meyvesinin organik asit içerikleri ile bitki besin elementleri arasındaki ilişkiler. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 388: 111-118.
  • Mix, G.P and H. Marschner. 1976. Einflauss exogener und endogener faktoren auf den calciumgehalt von paprika und bohnenfrüchten. Z. Pflanzenernahr. Bodenk. 139, 551-563
  • Sönmez, S., İ. Uz, M. Kaplan ve T. Aksoy. 1999. Kumluca ve Kale yörelerinde yetiştirilen biberlerin beslenme durumlarının belirlenmesi. Turk. J. Agric. For. 23: 365- 373.
  • Topcuoğlu, B. 2003. Korkuteli bölgesinde yetiştirilen Starking Delicious ve Golden Delicious elma çeşitlerinin besin içerikleri.Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı. 8-12 Eylül, Antalya, pp. 6-7.
  • Ülgen, N. ve N. Yurtsever. 1995. Türkiye Gübre ve Gübreleme Rehberi. Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü Yayınları, No: 209, Ankara
  • Viets, F.G. and W.L. Lindsay. 1973. Testing Soil for Zinc, Copper, Manganase and Iron. Soil Testing and Analysis. (ed). L.W. Walsh, J.D. Peaton. Soil Sci. Amer. Inc. Madison, U.S.A
  • Wichmann. W. 1992. IFA World Fertilizer Use Manual. International Fertilizer Industry Association, Paris.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Article
Authors

İbrahim Erdal This is me

Publication Date November 1, 2005
Submission Date November 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 11 Issue: 04

Cite

APA Erdal, İ. (2005). Leaf Nutrient Concentrations of Apple Orchards in Isparta Province. Journal of Agricultural Sciences, 11(04), 411-419. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000556

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).