BibTex RIS Cite

The Effects of Different Seeding Densities on The Hay and Crude Protein Yields of Sainfoin Onobrychis sativa L.

Year 2005, Volume: 11 Issue: 03, 292 - 298, 01.08.2005

Abstract

This research was carried out in order to investigate the effects of different row spacings 15, 30, 45, 60 and 75 cm and seeding rates 4, 8, 12, 16 and 20 kg/da on the hay and crude protein yields of sainfoin on Agricultural Research and Applied Center of Agriculture Faculty, Uludag University in 2000-2003. The field experiments were established in split block design with four replications. In experiment were determined plant height, hay yield and crude protein yield. According to results of this study, sainfoin should be planted with 15 cm row spacings and 10 kg/da seeding rate for higher hay production in Southern Marmara Region or in regions having the same ecological conditions

References

  • Akdeniz, H. ve C. Andiç. 1998. Korunga ile karışıma giren kılçıksız brom ve mavi ayrığın değişik ekim şekillerindeki kuru ot ve ham protein verimleri, ham protein oranları ve karışımların botanik kompozisyonları. Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Bil. Enst. Tarla Bitk. Anabili Dalı, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Andiç, N. 1995. Van yöresi kıraç koşullarında yetiştirilen korunga (Onobrychis sativa L.)’ya uygulanan değişik sıra aralığı ve fosforlu gübrenin ot ve tohum verimleri ile bazı verimlerine etkileri üzerine bir araştırma . Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Van.
  • Anonim 2000. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Uygulama ve Araştırma Çiftliği Deneme Alanı Toprak Analiz Sonuçları. Köy Hizmetleri 17.Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Anonim 2003. Bursa Bölgesi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Cash, D., H. Bowman ve R. L. Ditterline. 1993. Sainfoin. Field Crops C-11 (Forages) Issued October.
  • Cupina, B., P. Eric ve V. Mihallovic. 1998. Potential perennial legumes as forage crops in the Vojvndina Province. In: B. Boller and F.J. Stodelmann (eds.): Breeding for a Multifunctional Agriculture. Swiss Federal Research Station for Agroecology and Agriculture. p. 64-66.
  • Cupina, B. ve P. Eric. 1999. The effects of sowing method and seeding rate on yield and quality of sainfoin (O. sativa L.) Forage. Scientia Agriculturae Bohemica, 30 (2): 107-114.
  • Glover, C. ve B. Melton. 1991. Sainfoin Production. Cooperative Extension Service. New Mexico State University. Guide A- 311, 10 p.
  • Hakyemez, B. H. 2000. Çok yıllık yonca, korunga ve nohut geveninde bitki sıklığının yem verimine etkileri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara, 157 s.
  • Hanna, M. R., D. A. Cooke, S. Smoliak ve B. P. Goplen. 1972. Batı Kanada’da Korunga. Kanada Tarım Bakanlığı, Yayın No: 1470. Çeviren Mehmet Munzur, 1977, Ankara, 14 p.
  • Ivanovski, P., T. Prentovic ve Z. Dimov. 1998. Effect of sowing rate on sainfoin (O. sativa Lam.) Forage and Seed Yield. Proceedings of 2nd Balkan Symposium on Field Crops, Vol. 2: Ecology and Physiology: Cultural Practices Novi Sad, Yugoslavia. p. 473-475.
  • Jensen, E. H. ve M. E. Sharp. 1968. Agronomic evaluation of sainfoin in Nevada Sainfoin Symposium, Montana. p. 34-37.
  • Kadıoğlu, F. 1977. Korungada sıra aralığının ot verimine etkisi. Ankara Çayır-Mera ve Zootekni Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 63.
  • Kantar, F., H. Özer ve A. Öztürk. 2000. Tarla Bitkileri Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesinde Tarla Tarımı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi Özel Sayısı, Erzurum, s. 59-60.
  • Kasymov, D. ve A. Khodzhaev. 1977. Effect of sowing dates and rates on yield of sainfoin. Sel’skoe Khozyaistvo Tadzhikistane. No:2. p. 57-58.
  • Malanusenko, G. G., V. P. Tochtarov ve R. I. Panteleeva. 1974. Aussaatnormen Und Saattife Von Esparsetteim Volgograder Gebiet. Bjull. Vses. Nauc. İssl. İnst. Kukuruzy, Dnepropetrovsk.
  • Serin, Y. ve M. Tan. 1997. Tohum miktarı, sıra aralığı ve fosforlu gübre uygulamalarının korungada ot ve ham protein verimi ile otun ham protein oranına etkileri. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s. 416-420.
  • Tosun, F. 1971. The effects of time, depth and rate of seeding upon number of seedlings, plant height and forage yield of sainfoin. Atatürk Üniv. Yay. No: 115, Ziraat Fak. Yay. No: 53, Araş. Seri. No: 29, 47 p.
  • Tosun, M. 1988. Kuru ve sulu koşullarda değişik sıra arası mesafelerin ve değişik fosfor dozlarının korunganın tohum verimi ve diğer agronomik özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir, 135 s.
  • Tuna, C. 1994. Tekirdağ koşullarında yetiştirilen korungada (Onobrychis sativa L.) farklı sıra aralığı ve ocağa ekimin ot ve tohum verimine etkisi. Trakya Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Tekirdağ, 60 s.

Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın Onobrychis sativa L. Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi

Year 2005, Volume: 11 Issue: 03, 292 - 298, 01.08.2005

Abstract

Bu araştırma, korungaya uygulanan değişik sıra aralıkları 15, 30, 45, 60 ve 75 cm ve tohum miktarlarının 2, 4, 6, 8 ve 10 kg/da kuru ot ve ham protein verimine etkilerini belirlemek amacıyla Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezinde 2000-2003 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, kuru ot verimi ve ham protein verimi tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, Güney Marmara Bölgesi’nde korungada ot üretimi için 15 cm sıra aralığı ve 10 kg/da tohum miktarının kullanılması gerekmektedir

References

  • Akdeniz, H. ve C. Andiç. 1998. Korunga ile karışıma giren kılçıksız brom ve mavi ayrığın değişik ekim şekillerindeki kuru ot ve ham protein verimleri, ham protein oranları ve karışımların botanik kompozisyonları. Yüzüncü Yıl Üniv. Fen Bil. Enst. Tarla Bitk. Anabili Dalı, (Basılmamış Doktora Tezi).
  • Andiç, N. 1995. Van yöresi kıraç koşullarında yetiştirilen korunga (Onobrychis sativa L.)’ya uygulanan değişik sıra aralığı ve fosforlu gübrenin ot ve tohum verimleri ile bazı verimlerine etkileri üzerine bir araştırma . Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Van.
  • Anonim 2000. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Uygulama ve Araştırma Çiftliği Deneme Alanı Toprak Analiz Sonuçları. Köy Hizmetleri 17.Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Anonim 2003. Bursa Bölgesi İklim Verileri. Bursa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü (Yayınlanmamış Kayıtlar), Bursa.
  • Cash, D., H. Bowman ve R. L. Ditterline. 1993. Sainfoin. Field Crops C-11 (Forages) Issued October.
  • Cupina, B., P. Eric ve V. Mihallovic. 1998. Potential perennial legumes as forage crops in the Vojvndina Province. In: B. Boller and F.J. Stodelmann (eds.): Breeding for a Multifunctional Agriculture. Swiss Federal Research Station for Agroecology and Agriculture. p. 64-66.
  • Cupina, B. ve P. Eric. 1999. The effects of sowing method and seeding rate on yield and quality of sainfoin (O. sativa L.) Forage. Scientia Agriculturae Bohemica, 30 (2): 107-114.
  • Glover, C. ve B. Melton. 1991. Sainfoin Production. Cooperative Extension Service. New Mexico State University. Guide A- 311, 10 p.
  • Hakyemez, B. H. 2000. Çok yıllık yonca, korunga ve nohut geveninde bitki sıklığının yem verimine etkileri. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enst. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara, 157 s.
  • Hanna, M. R., D. A. Cooke, S. Smoliak ve B. P. Goplen. 1972. Batı Kanada’da Korunga. Kanada Tarım Bakanlığı, Yayın No: 1470. Çeviren Mehmet Munzur, 1977, Ankara, 14 p.
  • Ivanovski, P., T. Prentovic ve Z. Dimov. 1998. Effect of sowing rate on sainfoin (O. sativa Lam.) Forage and Seed Yield. Proceedings of 2nd Balkan Symposium on Field Crops, Vol. 2: Ecology and Physiology: Cultural Practices Novi Sad, Yugoslavia. p. 473-475.
  • Jensen, E. H. ve M. E. Sharp. 1968. Agronomic evaluation of sainfoin in Nevada Sainfoin Symposium, Montana. p. 34-37.
  • Kadıoğlu, F. 1977. Korungada sıra aralığının ot verimine etkisi. Ankara Çayır-Mera ve Zootekni Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 63.
  • Kantar, F., H. Özer ve A. Öztürk. 2000. Tarla Bitkileri Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesinde Tarla Tarımı. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi Özel Sayısı, Erzurum, s. 59-60.
  • Kasymov, D. ve A. Khodzhaev. 1977. Effect of sowing dates and rates on yield of sainfoin. Sel’skoe Khozyaistvo Tadzhikistane. No:2. p. 57-58.
  • Malanusenko, G. G., V. P. Tochtarov ve R. I. Panteleeva. 1974. Aussaatnormen Und Saattife Von Esparsetteim Volgograder Gebiet. Bjull. Vses. Nauc. İssl. İnst. Kukuruzy, Dnepropetrovsk.
  • Serin, Y. ve M. Tan. 1997. Tohum miktarı, sıra aralığı ve fosforlu gübre uygulamalarının korungada ot ve ham protein verimi ile otun ham protein oranına etkileri. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi, 22-25 Eylül 1997, Samsun, s. 416-420.
  • Tosun, F. 1971. The effects of time, depth and rate of seeding upon number of seedlings, plant height and forage yield of sainfoin. Atatürk Üniv. Yay. No: 115, Ziraat Fak. Yay. No: 53, Araş. Seri. No: 29, 47 p.
  • Tosun, M. 1988. Kuru ve sulu koşullarda değişik sıra arası mesafelerin ve değişik fosfor dozlarının korunganın tohum verimi ve diğer agronomik özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, Fen Bilimleri Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İzmir, 135 s.
  • Tuna, C. 1994. Tekirdağ koşullarında yetiştirilen korungada (Onobrychis sativa L.) farklı sıra aralığı ve ocağa ekimin ot ve tohum verimine etkisi. Trakya Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Tekirdağ, 60 s.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Mevlüt Türk This is me

Publication Date August 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 11 Issue: 03

Cite

APA Türk, M. (2005). Farklı Ekim Sıklıklarının Korunganın Onobrychis sativa L. Kuru Ot ve Ham Protein Verimi Üzerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 11(03), 292-298.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).