Bu çalışma, farklı ışık şiddetlerinin 337.35 µmolm-2s-1 ve 1128.39 µmolm-2s-1 baklada Vicia faba L. bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla boyu-eni-kalınlığı, bitkide bakla sayısı, taze bakla ve kuru tane verimi gibi öğeler üzerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Işık şiddetinin baklada tane ve 1000-tane ağırlığı hariç, incelenen karakterlere etkili olduğu görülmüştür. Düşük ve yüksek ışık şiddetlerinde sırasıyla bitki boyu 61.2 ve 50.1 cm; gövde çapı 7.5 ve 9.9 mm; yaprak sayısı 19 ve 25 adet; ilk bakla yüksekliği 22.2 ve 18.9 cm; bakla boyu 9 ve 15 cm; bakla eni 1.2 ve 2.2 cm; bakla kalınlığı 1.4 ve 1.9 cm; bitkide bakla sayısı 3.6 ve 6.2 adet; taze bakla verimi 403 ve 679 kg/da ile kuru tane verimi 121 ve 211 kg/da olarak bulunmuştur. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre, baklanın veriminin ışık şiddetine bağlı olarak arttığı belirlenmiştir
This study was carried out to determine the effect of different light intensities 337.35 µmolm-2s-1 and 1128.39 µmolm-2s-1 on characteristics such as plant heigth, stem diameter, number of leaves, the height of the first pod, pod length, pod width, the thickness of pod, number of pod per plant, fresh yield and grain yield. The different light intensities effected all investigated characteristics except seeds per pod and 1000 seed weight. At low and high light intensities respectively plant heigth was 61.2 and 50.1 cm; stem diameter 7.5 and 9.9 mm; the number of leaves 19 and 25, the height of the first pod 22.2 and 18.9 cm, pod length 9 and 15 cm, pod width 1.2 and 2.2 cm, the thickness of pod 1.4 and 1.9 cm; the number of pod in the plant is 3.6 and 6.2; fresh yield is 4030 and 6790 kg/ha; grain yield is 1210 and 2110 kg/ha. According to obtained results, faba bean yield increased depending on light intensity
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2005 |
Submission Date | August 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).