Damla sulama yöntemi ile sulanan kuru fasulyenin su kullanım özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen bu çalışmada, bitkiye, tükettiği su miktarının % 0, 25, 50, 75 ve 100’ ün karşılandığı beş farklı sulama programı uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, bitki su ihtiyacının tamamının karşılandığı koşullarda, fasulye bitkisinin mevsimlik bitki su tüketimi 732 mm olarak ölçülmüştür. Elde edilen tane verimleri, uygulanan toplam sulama suyu ve mevsimlik bitki su tüketimi ile doğrusal ilişkiler göstermiştir. Çalışmada, mevsimlik su-verim ilişkisi faktörü ky 1.04 olarak saptanmıştır. Ayrıca, deneme konularına göre sulama suyu kullanım randımanı IWUE 0.34 – 0.41 kg/m, su kullanım randımanları WUE ise 0.20 – 0.37 kg/m3 arasında değişmiştir
Fasulye damla sulama bitki su tüketimi su-verim ilişkisi faktörü tane verimi su kullanım randımanı WUE
This study was carried out to determine the water-use characteristics of bean irrigated with drip irrigation and irrigation was applied in five different programs as 0, 25, 50, 75 and 100 % replenishment of water depleted. As a result, seasonal evapotranspiration was measured as 732 mm for 100 % replenishment of water depleted. The linear relationships were found between grain yield vs seasonal irrigation and grain yield vs seasonal evapotranspiration. The yield response factor ky was determined as 1.04. Irrigation water use efficiency IWUE and water use efficiency WUE ranged from 0.34 to 0.41 kg/m3, 0.20 to 0.37 kg/m3, respectively
Bean drip irrigation evapotranspiration yield response factor grain yield water use efficiency WUE
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2005 |
Submission Date | May 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).