This research was carried out to determine the effects of formic acid-based preservative FAB on the fermentation, microbial flora, aerobic stability and in situ rumen degradability characteristics of maize Zea mays L. silages in laboratory conditions. Maize was harvested at milk stage of maturity. Formic acid-based preservative was applied at 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5 ve 4.0 g/kg levels to about 1.5-2.0 cm chopped fresh material. Fresh materials were ensiled in 1.5 liter anaerobic jars aquipped with a lid that enabled gas release only. The jars were stored at 26±2 °C in laboratory conditions. Silages were sampled for chemical and microbiological analyses on day 90 after ensiling and subjected to aerobic stability test for 5 days. In addition in situ rumen dry and organic matters degradabilities were found of the silages. As a result, FAB that applied to maize decreased lactic, acetic and butyric acid concentrations and prevented proteolysis in the silages. However, FAB showed a high antimicrobial activity on the silages and prevented yeast, mould, enterobacteria and clostridia growth in the silages. Generally, FAB improved aerobic stability and increased in situ rumen dry and organic matters degradability of maize silages
Silage maize organic acid fermentation microbial flora aerobic stability in situ rumen degradability
Bu araştırma, formik asit temeline dayalı bir koruyucunun FAT laboratuvar koşullarında yapılan mısır Zea mays L. silajlarının fermantasyon, mikrobiyal flora, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan mısır süt olum döneminde hasat edilmiştir. Yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan taze materyale 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5 ve 4.0 g/kg düzeyinde FAT katılmıştır. Taze materyaller yalnızca gaz çıkışına olanak tanıyan 1.5 litrelik anaerobik kavanozlara silolanmıştır. Kavanozlar laboratuvar koşullarında 26±2 °C’ de tutulmuştur. Silolamadan 90 gün sonra açılan silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmış, silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmış ve ayrıca silajların in situ rumen kuru madde ve organik maddeler parçalanabilirlikleri saptanmıştır. Sonuç olarak, mısıra katılan FAT silajlardaki laktik, asetik ve bütirik asit konsantrasyonlarını düşürürken, proteolizi de önlemiştir. Ayrıca silajlarda yüksek düzeyde bir antimikrobiyal aktivite göstererek maya, küf, enterobacteria ve clostridia gelişimini engellemiştir. Genel olarak, FAT mısır silajlarının aerobik stabilitesini geliştirirken, in situ rumen kuru madde ve organik maddeler parçalanabilirliğini de artırmıştır
Silaj mısır organik asit fermantasyon mikrobiyal flora aerobik stabilite in situ rumen parçalanabilirliği
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 11 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).