Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlas ı nda 1998-1999 ve 1999-2000 y ı llar ı nda yürütülen bu ara şt ı rmada materyal olarak tüylü fi ğ Vicia villosa L. 'in L-626 nolu hatt ı ile koca fiğ Vicia narbonensis L. 'in L-1025 nolu hatt ı ve Tokak 157/37 arpa Hordeum vulgare L. çeş idi kullan ı lm ışt ı r. Denemede iki fi ğ türü yal ı n olarak ve arpa ile dört farkl ı karışı m oran ı şeklinde yetiştirilmi ştir. Karışı m oranlar ı ; a %100 fiğ + %0 arpa F100+A0 , b % 80 fi ğ + % 20 arpa F80+A20 , c %60 fi ğ + % 40 arpa F60+A40 , d % 40 fi ğ + % 60 arpa F40+A60 ve e % 20 fiğ + % 80 arpa F20+A80 şeklindedir. Ara şt ı rma sonuçlar ı na gore, ikinci y ı l kuru madde ve ham protein verimi hariç, fiğ türleri aras ı nda her iki y ı lda da yeş il ot, kuru madde ve ham protein verimi ve ham protein oranlar ı aras ı nda farkl ı l ı klar önemli olmam ışt ı r. Karışı m oranlar ı nda ise her iki y ı lda da fiğ türleri+arpa kar ışı mları n ı n ot verimleri ve protein oran ı ve miktar ı na ait tüm veriler aras ı nda % 1 düzeyinde önemli farkl ı l ı klar elde edilmi ştir. Sonuçta, tüylü fiğ + arpa kar ışı mlar ı nda artan arpa ekim oran ı na paralel olarak yem verimlerinde de art ış olmuştur. En fazla yeşil ot, kuru madde ve ham protein verimleri her iki y ı lda da %20 tüylü fiğ +% 80 arpa F20+A80 kar ışı m oran ı ndan elde edilmiştir. Protein oranlar ı nda ise fiğ lerin yal ı n ekimleri hariç tutulursa, di ğ er kar ışı m oranları aras ı nda önemli bir farkl ı l ı k olmam ışt ı r. Koca fiğ + arpa karışı mlar ı nda en fazla yeşil ot ve kuru madde verimleri 2000 y ı l ı nda yine %20 koca fi ğ +%80 arpa F20+A80 kar ışı m oran ı ndan elde edilirken, 1999 y ı l ı yem verimlerinde %80 koca fi ğ +%20 F80+A20 arpa karışı m oran ı en yüksek sonucu vermiştir. Ayr ı ca yine koca fiğ +arpa kar ışı mlar ı nda en yüksek ham protein verimleri artan fiğ oran ı ile paralellik göstererek ayn ı karışı m oran ı ndan elde edilmiştir F80+A20 . Tüm ot verimlerinde koca fiğ +arpa karışı mları , tüylü fi ğ+arpa kar ışı mlar ı ndan daha verimli olmuştur. Her iki y ı l ı n yem verimleri ortalamas ı birlikte değ erlendirildiğinde en fazla ye şil ot, kuru madde ve ham protein verimleri yine %20 tüylü fi ğ+%80 arpa F20+A80 ve %80 koca fiğ +%20 arpa F80+A20 kar ışı m oranlar ı ndan elde edilmiştir
tüylü fi ğ Vicia villosa L. koca fiğ Vicia narbonensis L. arpa Hordeum vulgare L. yeş il ot verimi kuru madde verimi ham protein oran ı ham protein verimi
In this research which was carried out at the experimental field of Agronomy Department of Agricultural Fac. on Ankara Univ., in the years of 19998-1999 and 1999-2000, hairy vetch Vicia villosa L. line of L-626, narbonne vetch Vicia narbonensis L. line of L-1025 and barley Hordeum vulgare L. cultivar Tokak 157/37 were used as materials. In the research, two vetch species were grown as monocropped and four different mixture rates with barley. Ali of those seed rates were; a %100 vetch+%0 barley V100+B0 , b % 80 vetch + % 20 barley V80+B20 , c %60 vetch + % 40 barley V60+B40 , d % 40 vetch + % 60 barley V40+B60 and e % 20 vetch + % 80 barley V20+B80 . According to the research results, except the dry matter and crude protein yields on second year, there were no significant differences between the vetch species on fresh end dry matter yields, crude protein content and yield on two years. On the other hand, there were significant differences in the level of 1% among the mixture rates on the forage yields, crude protein content and yield of vetch species+barley mixtures. At the result, the forage yields were increased with barley seeding rate in the mixture of hairy vetch+barley. The most fresh and dry matter yields and crude protein yield were got the rate of %20 hairy vetch+% 80 barley V20+B80 in both years. On the crude protein content, there were no significant differences on the mixtures except monocropped vetches. On the mixture of narbonne vetch+barley, the highest fresh yield and dry matter yield were alsa taken from the mixture of %20 narbonne vetch+%80 barley V20+B80 in the year of 2000, but they were the highest as the mixture of %80 narbonne vetch + %20 barley V80+B20 in the year of 1999. Apart then, the highest crude protein yield was got from the same mixture V80+B20 with increasing the rate of narbonne vetch in the mixture. On the all forage yields, the mixtures of narbonne vetch+barley plots was more productive than the those of hairy vetch+barley plots. According to the average forage yields in two years, the highest green, dry matter and crude protein yields were obtained from the mixtures of %20 hairy vetch+%80 barley V20+B80 and %80 narbonne vetch+%20 barley V80+1320 .
hairy vetch Vicia villosa L. narbonne vetch Vicia narbonensis L. barley Hordeum vulgare L. fresh yield dry matter yield crude protein content crude protein yield
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2002 |
Submission Date | January 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).