Nohut kök patojenlerinden Marcophomina phaseolina, Fusarium oxysporum f. sp. ciceri, F. satan', F. acuminatum, F. equiseti, F. moniliforme, F. sambucinum ve Rhizoctonia solani 'nin miseliyal gelişimi ve enfeksiyonu üzerine Aspergillus melleus Yukawa'n ı n etkisi çal ışı lm ışt ı r. F. sambucinum, F. equiseti, R. solani, M. phaseolina, F. oxysporum f. sp. ciceri ve F. montliforme'nin PDA üzerindeki koloni geliş mesi A. melleus tarafı ndan önemli derecede s ı ras ı yla %52.2, 51.1, 46.6, 46.6, 46.3 ve 42.1 engellenmi ştir. F. sambucinum, F. monilifom ı e, M. phaseolina, F. equiseti ve F. oxysporum f. sp. ciceri 'nin neden oldu ğ u kök çürüklüğü ve solgunluk hastal ığı A. melleus içeren topraklarda önemli ölçüde azalm ış t ı r. Fakat A. melleus'un nohutlarda F. acuminatum and R. solanfnin enfeksiyonu üzerine hiç bir etkisi olmam ışt ı r. A. melleus en fazla etkiyi M. phaseolina üzerinde göstererek bu etmenin neden oldu ğ u enfeksiyonu "k 72.78 oran ı nda engellemi ştir.
Effect of Aspergillus melleus Yukawa on mycelial growth and infection of chickpea by Marcophomina phaseolina, Fusarium oxysporum f. sp. ciceri, F. solani, F. acuminatum, F. equiseti, F. moniliforme, F. sambucinum and Rhizoctonia solani was studied. A. melleus inhibited the colony growth of F. sambucinum, F. equiseti, R. solani, M. phaseolina, F. oxysporum and F. moniliforme 52.2, 51.1, 46.6, 46.6, 46.3 and 42.1%, respectively on PDA. Root rot and wilt diseases caused by F. sambucinum, F. moniliforme, M. phaseolina, F. equiseti and F. oxysporum f. sp. ciceri in A. melleus-amended soil were reduced significantly. However, there was no effect of A. melleus on infection by F. acuminatum and R. solani in chickpea. The highest reduction value was obtained with M. phaseolina 72.78°k .
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2002 |
Submission Date | May 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).