Bu çal ışma, Akdeniz Bölgesinde yeti ştirilen domates, h ı yar, biber ve patl ı can bitkilerinin beslenme durumlar ı n ı incelemek ve beslenme sorunlar ı n ı belirlemek amac ı yla yap ı lm ışt ı r. Bu amaçla; domates, h ı yar, biber ve patl ı can yetiştirilen toplam 314 adet seradan yaprak örnekleri al ı nm ışt ı r. Yaprak örneklerinde, azot N , fosfor P , potasyum K , kalsiyum Ca , magnezyum Mg , demir Fe , bak ı r Cu , çinko Zn , mangan Mn ve bor B analizleri yap ı lm ışt ı r. Yaprak örneklerine ait analiz sonuçlar ı sı n ı r değerleri ile karşı laşt ı r ı larak incelenen bitkilerin beslenme durumlar ı n ı n ortaya konulmas ı na çal ışı lm ışt ı r. Elde edilen bulgulara göre, domates bitkisi yaprak örneklerinin N, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn kapsamlar ı sı n ı r değ erlerine göre yeterli ve fazla düzeyde, K ve B kapsamlar ı yönünden noksan, P ve Zn bakı m ı ndan ise büyük çoğ unlu ğ u yeterli ve noksan düzeylerde belirlenmi ştir. H ı yar bitkisi yapraklar ı n ı n N kapsamlar ı noksan düzeyden fazla düzeye kadar de ğ i şim gösterirken, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan yeterli, K kapsamları yönünden örneklerin ço ğu ve B bakı m ı ndan da hemen hemen tamam ı noksan düzeylerde belirlenmi ştir. Biber bitkisinin yaprak örneklerinin N, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan çoğ unluğu yeterli ve fazla, B kapsamları yönünden örneklerin tamam ı noksan, K bak ı m ı ndan ise noksandan fazla düzeye kadar de ğiştiği saptanm ışt ı r. Patl ı can bitkisi yaprak örneklerinin N, K, Mg, Cu kapsamlar ı noksan düzeyden fazla düzeye kadar bir değişim gösterirken, B kapsamlar ı bak ı m ı ndan örneklerin tamam ı noksan düzeyde, P, Ca ve Fe kapsamlar ı yönünden yeterli, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan ise noksan ve yeterli düzeylerde de ğişen bir dağı l ı m göstermiştir.
This study was conducted to evaulate the nutritional status and determine the nutritional problems of the tomatoes, cucumber, pepper and eggplant grown under greenhouse in Mediterranean Region. For this purpose, leaf samples of tomatoes, cucumber, pepper and eggplant were collected from 314 representative greenhouse. Leaf samples were analysed for their N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, and B contents. Nutritional status of surveyed plants was evaluated by comparing the results of analyses with the interpretative values for the nutriens. According to the results, N, Ca, Mg, Fe, Cu and Mn contents of tomatoes leaf samples were found sufficient or high, but K and B contents low, and most of the leaf samples showed sufficient and low P and Zn contents respectively. Nitrogen content of cucumber leaf changed in range between low to high, and P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn contents were found sufficient, but K contents of the most of the samples and B contents of the almost all samples were found insufficient. Most of the samples of the pepper were classified as suffı cient or high according to their N, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, and Mn contents. Potassium contents of the pepper leaf were changed in the range between low to high, but all the pepper samples were showed B deficiency. While the N, K, Mg, and Cu contents of the eggplant samples changed in the range between low to high, all samples showed B deficiency Eggplant leaf samples were found to be suffı cient for their P, Ca, and Fe contents. Leaf samples of the eggplant showed changes between low to high for their Zn and Mn contents.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 1, 2001 |
Submission Date | November 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 04 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).