Bu çal ışma, sorgum S ile %75 sorgum + %25 macar fi ği 75S25MF ve %50 sorgum + %50 macar fi ği 50S5OMF kar ışı mları n ı n silaj kaliteleri ve rumende kimi ham besin maddelerinin naylon kese yöntemi ile 0, 4, 8, 16, 24 ve 48 saatlerde parçalanabilirlik derecelerini belirlemek amac ı yla yürütülmüştür. Haz ı rlanan 3 silaj örne ği cam kavanozlara konularak 70 gün inkübasyona b ı rak ı lmışt ı r. Silajlar ı n rumende parçalanabilirliklerinin belirlenmesinde rumen fistülü aç ı lm ış 3 baş Akkaraman erkek toklu kullan ı lm ışt ı r. Fiziksel özellikler bak ı m ı ndan memmuniyet verici silajlar elde edilmi ştir. S ve 75S25MF silajlar ı aras ı nda pH, asetik, propiyonik, bütirik ve laktik asit düzeyleri bak ı m ı ndan farkl ı l ı k önemli bulunmam ışt ı r. 50550MF silaj ı n ı n pH değeri p
This study was conducted to determine of degradability degree in the rumen by naylon bag technique of some nutrient matters at 0, 4, 8, 16, 24 and 48 hours and silage quality of sorghum S , 75%sorghum+25% hungarian vetch 75S25HV and 50% sorghum+50% hungarian vetch 50550HV . Three diferent silage mixtures were prepared and incubated 70 days in jars. Three rumen fı stulated Akkaraman lambs were used to determine degradability degree of silage in rumen. According to physical properties, satisfied silages were obtained. There was no significant difference between S and 75S25HV silages in point of view pH, asetic, propionic, butyric and lactic acid levels. The pH values p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2001 |
Submission Date | August 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).