Research Article
BibTex RIS Cite

Van Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Sorgum ve Macar Fiği Karışımlarının Silaj Kaliteleri ve Besin Maddelerinin Rumende Parçalanabilirlikleri Üzerine Bir Araştırma

Year 2001, Volume: 07 Issue: 03, 94 - 101, 01.08.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000654

Abstract

Bu çal ışma, sorgum S ile %75 sorgum + %25 macar fi ği 75S25MF ve %50 sorgum + %50 macar fi ği 50S5OMF kar ışı mları n ı n silaj kaliteleri ve rumende kimi ham besin maddelerinin naylon kese yöntemi ile 0, 4, 8, 16, 24 ve 48 saatlerde parçalanabilirlik derecelerini belirlemek amac ı yla yürütülmüştür. Haz ı rlanan 3 silaj örne ği cam kavanozlara konularak 70 gün inkübasyona b ı rak ı lmışt ı r. Silajlar ı n rumende parçalanabilirliklerinin belirlenmesinde rumen fistülü aç ı lm ış 3 baş Akkaraman erkek toklu kullan ı lm ışt ı r. Fiziksel özellikler bak ı m ı ndan memmuniyet verici silajlar elde edilmi ştir. S ve 75S25MF silajlar ı aras ı nda pH, asetik, propiyonik, bütirik ve laktik asit düzeyleri bak ı m ı ndan farkl ı l ı k önemli bulunmam ışt ı r. 50550MF silaj ı n ı n pH değeri p

References

  • Ak, İ . ve R. Doğ an, 1997. Bursa bölgesinde yetiştirilen baz ı mı s ı r çeşitlerinin verim özellikleri ve silaj kalitelerinin belirlenmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa. 83-92.
  • Alçiçek, A., V. Ayhan ve A. K ı l ı ç, 1997. Alternatif bir kaba'yem kaynağı olarak pamuk sap ı silaj ı ndan yararlanma imkan ı . Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa. 74-82.
  • Alçiçek, A. ve K. Özkan, 1997. Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanmas ı . Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bürsa. 241-246.
  • Anonymous, 1988. S.A.S. PC SAS User's Guide: Statistics SAS Inst., Inc., Cary, NC.
  • Aufrere, J., D. Boulberhane, D. Grqaviou, J. P. Andrieu and C. Demarquilly, 1994. Characterisation of in situ degration of lucerne proteins according to forage type (green forage, hay and silage) using gel electrophoresis. Anim. Feed Sci. and Tech., 50: 75-85.
  • Bilgen, A., A. Alçiçek, N. Sungur, P. Eichhorn ve O. P. Walz, 1997. M ı s ı r silaj makinas ı nda dane k ı r ı c ı n ı n silaj kalitesi ve yem değ erine etkisi üzerine bir araşt ı rma. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa, 52-60.
  • Bolsen, K., H. Ilg, D. Axe and R. Smith, 1985. Urea and limestone additions to forage sorghum silage. Cattlement's Day, 82- 84. Report of Progress 470 February 1985. Acricultural Experiment Station, Kansas State University, Manhatten.
  • Bolsen, K. K., G. Ashbell and Z. G. Weinberg, 1996. Silage fermentation and silage additives. Ajas, 9(5): 483-493.
  • Bulgurlu, Ş. ve M. Ergül, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotlar ı . E. Ü. Bas ı mevi, Yay ı n No: 127, İ zmir, 176s.
  • Charmley, E. and D. M. Veira, 1990. Inhibition of proteolisis of alfalfa silage using at harvest effects on digestion in the rumen, voluntary intake and animal performance. Jour. Anim. Sci., 68: 2042-2051.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin ve T. Güler, 1996a. Ara ürün olarak silajl ı k m ı s ı r yetiştirilmesi ve bu mı s ı rı n iki farkl ı ortamda silolanmas ı n ı n silaj kalitesine etkisi. F.Ü. Sa ğ l ı k Bil. Dergisi, 10(2): 183-191.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin, T. Güler ve A. Akcan, 1996b. Rasyona kuru ot yerine mı s ı r silaj ı kat ı lmas ı n ı n ruminal fermentasyon, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi, süt verimi ve sütün bileşimi üzerine etkisi. F.Ü. Sa ğ l ı k Bil. Dergisi, 10(2): 227-235.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin, T. Güler ve P. Tatl ı , 1997. Farkl ı oranlarda silajl ı k mı s ı r ve yonca kullan ı larak yap ı lan silajlar ı n kalitesinin belirlenmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16-19 Eylül 1997, Bursa, 105-113.
  • Dalke, B. S., K. K. Bolsen, R. N. Sonon, M. A. Young and D. L. Holthaus, 1994. Cattlemen's Day, 78-80.
  • Demirel, M. ve S. Yı ld ı z, 2000. Hamur olum döneminde biçilen arpa has ı l ı na kimi yem katk ı maddelerinin kat ı lmas ı n ı n silaj kalitesi ve rumende ham besin maddelerinin y ı k ı l ı m ı üzerine Etkisi. International Animal Nutrition Congress 2000. 4-6 Eylül 2000, Isparta, 270-276.
  • Deniz, S. ve Ş. D. Tuncer, 1995. Bitkisel protein kaynaklar ı n ı n formaldehit ile muamele edilmesinin rumende kuru madde, ham protein ile efektif protein y ı k ı l ı m ı üzerine etkisi. Tr. J. Of Veterinary and Anim. Sci., 19: 1-8.
  • Deswysen, A. G., P. Dutilleud, J.P. Godfrin and W. C. Ellis, 1993. Nycterohemeral eating and ruminating patterns in heifers fed grass or corn silage: Analysis by finite fourier transform. J. Anim. Sci., 71: 2739-2747.
  • Filya, İ . 2000. Silaj kalitesinin artt ı rı lmas ı nda yeni gelişmeler. International Animal Nutrition Congress 2000. 4-6 Eylül 2000, Isparta, 243-250.
  • Gill, J. L. 1987. Design and. Analysis of Experiments in the Animal and Medical Science. Vol. 1-2 lowa State üniv. Press. Ames lowa 50010, USA.
  • Hart, S. P. 1990. Effects of altering the. grain content of sorghum silage on its nutritive value. J. Anim. Sci. 68: 3832-3842.

A Study on Silage Quality and Degradability in Rumen of Sorghum and Hungarian Vetch Mixtures Grown Under Van Ecological Conditions

Year 2001, Volume: 07 Issue: 03, 94 - 101, 01.08.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000654

Abstract

This study was conducted to determine of degradability degree in the rumen by naylon bag technique of some nutrient matters at 0, 4, 8, 16, 24 and 48 hours and silage quality of sorghum S , 75%sorghum+25% hungarian vetch 75S25HV and 50% sorghum+50% hungarian vetch 50550HV . Three diferent silage mixtures were prepared and incubated 70 days in jars. Three rumen fı stulated Akkaraman lambs were used to determine degradability degree of silage in rumen. According to physical properties, satisfied silages were obtained. There was no significant difference between S and 75S25HV silages in point of view pH, asetic, propionic, butyric and lactic acid levels. The pH values p

References

  • Ak, İ . ve R. Doğ an, 1997. Bursa bölgesinde yetiştirilen baz ı mı s ı r çeşitlerinin verim özellikleri ve silaj kalitelerinin belirlenmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa. 83-92.
  • Alçiçek, A., V. Ayhan ve A. K ı l ı ç, 1997. Alternatif bir kaba'yem kaynağı olarak pamuk sap ı silaj ı ndan yararlanma imkan ı . Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa. 74-82.
  • Alçiçek, A. ve K. Özkan, 1997. Silo yemlerinde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanmas ı . Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bürsa. 241-246.
  • Anonymous, 1988. S.A.S. PC SAS User's Guide: Statistics SAS Inst., Inc., Cary, NC.
  • Aufrere, J., D. Boulberhane, D. Grqaviou, J. P. Andrieu and C. Demarquilly, 1994. Characterisation of in situ degration of lucerne proteins according to forage type (green forage, hay and silage) using gel electrophoresis. Anim. Feed Sci. and Tech., 50: 75-85.
  • Bilgen, A., A. Alçiçek, N. Sungur, P. Eichhorn ve O. P. Walz, 1997. M ı s ı r silaj makinas ı nda dane k ı r ı c ı n ı n silaj kalitesi ve yem değ erine etkisi üzerine bir araşt ı rma. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16- 19 Eylül 1997, Bursa, 52-60.
  • Bolsen, K., H. Ilg, D. Axe and R. Smith, 1985. Urea and limestone additions to forage sorghum silage. Cattlement's Day, 82- 84. Report of Progress 470 February 1985. Acricultural Experiment Station, Kansas State University, Manhatten.
  • Bolsen, K. K., G. Ashbell and Z. G. Weinberg, 1996. Silage fermentation and silage additives. Ajas, 9(5): 483-493.
  • Bulgurlu, Ş. ve M. Ergül, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotlar ı . E. Ü. Bas ı mevi, Yay ı n No: 127, İ zmir, 176s.
  • Charmley, E. and D. M. Veira, 1990. Inhibition of proteolisis of alfalfa silage using at harvest effects on digestion in the rumen, voluntary intake and animal performance. Jour. Anim. Sci., 68: 2042-2051.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin ve T. Güler, 1996a. Ara ürün olarak silajl ı k m ı s ı r yetiştirilmesi ve bu mı s ı rı n iki farkl ı ortamda silolanmas ı n ı n silaj kalitesine etkisi. F.Ü. Sa ğ l ı k Bil. Dergisi, 10(2): 183-191.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin, T. Güler ve A. Akcan, 1996b. Rasyona kuru ot yerine mı s ı r silaj ı kat ı lmas ı n ı n ruminal fermentasyon, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi, süt verimi ve sütün bileşimi üzerine etkisi. F.Ü. Sa ğ l ı k Bil. Dergisi, 10(2): 227-235.
  • Çerçi, İ . H., K. Şahin, T. Güler ve P. Tatl ı , 1997. Farkl ı oranlarda silajl ı k mı s ı r ve yonca kullan ı larak yap ı lan silajlar ı n kalitesinin belirlenmesi. Türkiye I. Silaj Kongresi Bildirileri. 16-19 Eylül 1997, Bursa, 105-113.
  • Dalke, B. S., K. K. Bolsen, R. N. Sonon, M. A. Young and D. L. Holthaus, 1994. Cattlemen's Day, 78-80.
  • Demirel, M. ve S. Yı ld ı z, 2000. Hamur olum döneminde biçilen arpa has ı l ı na kimi yem katk ı maddelerinin kat ı lmas ı n ı n silaj kalitesi ve rumende ham besin maddelerinin y ı k ı l ı m ı üzerine Etkisi. International Animal Nutrition Congress 2000. 4-6 Eylül 2000, Isparta, 270-276.
  • Deniz, S. ve Ş. D. Tuncer, 1995. Bitkisel protein kaynaklar ı n ı n formaldehit ile muamele edilmesinin rumende kuru madde, ham protein ile efektif protein y ı k ı l ı m ı üzerine etkisi. Tr. J. Of Veterinary and Anim. Sci., 19: 1-8.
  • Deswysen, A. G., P. Dutilleud, J.P. Godfrin and W. C. Ellis, 1993. Nycterohemeral eating and ruminating patterns in heifers fed grass or corn silage: Analysis by finite fourier transform. J. Anim. Sci., 71: 2739-2747.
  • Filya, İ . 2000. Silaj kalitesinin artt ı rı lmas ı nda yeni gelişmeler. International Animal Nutrition Congress 2000. 4-6 Eylül 2000, Isparta, 243-250.
  • Gill, J. L. 1987. Design and. Analysis of Experiments in the Animal and Medical Science. Vol. 1-2 lowa State üniv. Press. Ames lowa 50010, USA.
  • Hart, S. P. 1990. Effects of altering the. grain content of sorghum silage on its nutritive value. J. Anim. Sci. 68: 3832-3842.
There are 20 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Murat Demirel This is me

Fırat Cengiz This is me

Sibel Erdoğan This is me

Savaş Çelik This is me

Publication Date August 1, 2001
Submission Date August 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 07 Issue: 03

Cite

APA Demirel, M., Cengiz, F., Erdoğan, S., Çelik, S. (2001). Van Ekolojik Koşullarında Yetiştirilen Sorgum ve Macar Fiği Karışımlarının Silaj Kaliteleri ve Besin Maddelerinin Rumende Parçalanabilirlikleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agricultural Sciences, 07(03), 94-101. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000654

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).