Bu araştırmada Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü bahçesinde bulunan ve daha önceki yıllarda selekte edilen Tombul, Palaz, Kalınkara, Çakıldak ve Sivri çeşitlerine ait ocaklarda belirlenen ana dallardan alınan kabuk örneklerindeki fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat düzeyleri saptanmıştır. İki farklı yılda her ay alınan örneklerde şeker analizleri Boehrlnger enzimatik yöntemle belirlenmiştir.
Kabuk dokularında belirlenen fruktoz, glukoz, sakaroz ve toplam karbonhidrat miktarlarının, çeşitlerin hemen tümünde yaz aylarında düşük, kış aylarında ise daha yüksek düzeylerde olduğu saptanmıştır. Yaz ayları ortalamalarına göre çeşitlerdeki D-fruktoz 0.347-0.434 g/L, D-glukoz 0,068-0.581 g/L, sakaroz ise 0.301-1.097 g/l olarak bulunmuştur. Kış ayları ortalamalarına göre ise çeşitlerdeki D-fruktoz miktarlarının 0.684-3.506 g/L, D-glukoz miktarlarının 0 8551.769, sakaroz miktarlarının ise 0 809-3.584 g/L olduğu saptanmıştır. Karbonhidrat miktarları ilkbahar aylarında hafif yükselen bazı çeşitlerde ise azalan bir seyir izleyerek, yaz aylarında daha düşük ve stabil sayılabilecek bir değişim göstermekte, sonbahar aylarından itibaren artmaya başlamaktadır. Bu artışın özellikle sonbahar sonu-erken kış dönemlerinde ve kış aylarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).