Bu araştırma, GOÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri araştırma alanında birinci ürün olarak yetiştirilen sorgum-sudanotu melezinde azotlu gübreleme ve biçim yüksekliğinin verim ve kaliteye etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Pioneer 988 isimli sorgum-sudanotu melez çeşiti, azot dozları (6, 12, 18, 24 kgN/da) ve biçim yüksekliği (7,14 ve 21 cm) faktörleri kullanılmıştır. Deneme faktöriyel desende üç tekrariamalı olarak kurulmuştur Azotlu gübrenin 1/3'ü ekimle birlikte, 1/3'ü 1.biçim ve 1/3'ü 2.biçimden sonra uygulanmıştır.
Biçim yüksekliği arttıkça yeşil ot ve kuru madde verimi azalmaktadır. 7 cm ve 14 cm biçim yükseliğinden elde edilen yeşil ot verimi 21 cm'den daha yüksektir. 1.biçimde, ekimden önce uygulanan azot dozlarının yeşil ot ve kuru madde verimine etkisi önemli değildir. 2.biçimde en yüksek yeşil ot verimi (4762,6 kg/da) 8 kgN/da ve 3.biçimde (3809,5 kg/da) 8 kgN/da azot dozundan elde edilmiştir. Artan azot dozlarının kuru madde verimine etkisi 2.biçimde önemli olup, en yüksek kuru madde verimi (911,8 kg/da) 8 kgN/da azot dozunda belirlenmiştir. Azot dozlarının ham protein içeriğine etkisi 2.biçimde önemli olmasına rağmen, 1 ve 3.biçimde önemli değildir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).