Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2001, Volume: 07 Issue: 02, 0 - 0, 01.01.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000637

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Fosfor Alımı ve Fosfor Etkinliği Yönünden Bazı Ekmeklik (T. aestivum) ve Makarnalık (T. durum) Buğday Genotipleri Arasındaki Farklılıkların Belirlenmesi

Year 2001, Volume: 07 Issue: 02, 0 - 0, 01.01.2001
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000637

Abstract

Fosforlu gübrelerin etkin kullanımını artırmada, P’ a etkin çeşitlerin seçimi büyük önem taşımaktadır Bu çalışma P etkinliği ve alımı açısından 3 adet makarnalık (Kunduru, Çakmak, Kızıltan) ve 3 adet ekmeklik (Bezostaya, Gün 79, Gerek 79) buğday genotiplerini karşılaştırmak üzere 0, 50, 100 ve 200 mgP kg' dozlarında fosforlu gübre uygulanan toprakta sera koşullarında yürütülmüştür. Bitkilerin kuru ağırlıkları, P konsantrasyonları, P alımları ve fosfor etkinlikleri belirlenerek genotiplerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Buğday genotiplerinin kuru ağırlıkları, P konsantrasyonları ve P alımları, P uygulamasına bağlı olarak artış göstermekle birlikte genotipler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Genellikle ekmeklik buğday genotiplerinin kuru ağırlıkları ile agronomik P etkinlikleri makarnalık genotiplerden daha yüksek olmuştur Benzer şekilde ekmeklik buğday genotiplerinin P konsantrasyonu ve P alımları da makarnalık genotiplerin P konsantrasyonu ve P alımlarından yüksek olurken, P konsantrasyonu ve P atımlarındaki artış makarnalık genotiplerde daha fazla olmuştur. Fosfor alımlanna göre Fizyolojik P etkinliği ekmeklik genotiplerde daha yüksek olurken, P konsantrasyonlarına göre fizyolojik etkinlik P uygulama düzeylerine göre değişkenlik göstermiştir. Ekmeklik ve makarnalık buğday genotipleri P alımı, P konsantrasyonu, agronomik ve fizyolojik P etkinliği açısından kendi içlerinde de farklılıklar göstermişlerdir.

References

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Ali İnal This is me

Publication Date January 1, 2001
Submission Date January 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 07 Issue: 02

Cite

APA İnal, A. (2001). Fosfor Alımı ve Fosfor Etkinliği Yönünden Bazı Ekmeklik (T. aestivum) ve Makarnalık (T. durum) Buğday Genotipleri Arasındaki Farklılıkların Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 07(02). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000637

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).