Fosforlu gübrelerin etkin kullanımını artırmada, P’ a etkin çeşitlerin seçimi büyük önem taşımaktadır Bu çalışma P etkinliği ve alımı açısından 3 adet makarnalık (Kunduru, Çakmak, Kızıltan) ve 3 adet ekmeklik (Bezostaya, Gün 79, Gerek 79) buğday genotiplerini karşılaştırmak üzere 0, 50, 100 ve 200 mgP kg' dozlarında fosforlu gübre uygulanan toprakta sera koşullarında yürütülmüştür. Bitkilerin kuru ağırlıkları, P konsantrasyonları, P alımları ve fosfor etkinlikleri belirlenerek genotiplerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Buğday genotiplerinin kuru ağırlıkları, P konsantrasyonları ve P alımları, P uygulamasına bağlı olarak artış göstermekle birlikte genotipler arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Genellikle ekmeklik buğday genotiplerinin kuru ağırlıkları ile agronomik P etkinlikleri makarnalık genotiplerden daha yüksek olmuştur Benzer şekilde ekmeklik buğday genotiplerinin P konsantrasyonu ve P alımları da makarnalık genotiplerin P konsantrasyonu ve P alımlarından yüksek olurken, P konsantrasyonu ve P atımlarındaki artış makarnalık genotiplerde daha fazla olmuştur. Fosfor alımlanna göre Fizyolojik P etkinliği ekmeklik genotiplerde daha yüksek olurken, P konsantrasyonlarına göre fizyolojik etkinlik P uygulama düzeylerine göre değişkenlik göstermiştir. Ekmeklik ve makarnalık buğday genotipleri P alımı, P konsantrasyonu, agronomik ve fizyolojik P etkinliği açısından kendi içlerinde de farklılıklar göstermişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).