Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2002, Volume: 08 Issue: 04, - , 01.01.2002
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000762

Abstract

References

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Bakteri Aşılaması ve Azot Dozlarının Bezelye (Pisum sativum L.)' de Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Year 2002, Volume: 08 Issue: 04, - , 01.01.2002
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000762

Abstract

1998 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yürütülen bu araştırmada, bezelyede farklı bakteri aşılama yöntemleri (kontrol, tohuma aşılama ve toprağa aşılama) ve azot dozlarının (0, 2, 4 ve 6 kg N/da) verim ve verim öğelerine etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla materyal olarak Karina bezelye çeşidi tohumları, Rhizobium leguminosarum bakterisi ve Amonyum Nitrat (%33 N) gübresi kullanılmıştır Araştırma sonuçlarına göre; ele alınan özelliklerde aşılama yöntemleri ve azot dozları önemli farklılıklar oluşturmuş, hasat indeksi yönünden belirlenen farklılık önemsiz bulunmuştur. Tohuma aşılama yapılan bitkilerde ana kök etrafında iri ve az, toprağa aşılama yapılan bitkilerde ise tüm köklerde daha küçük ve fazla nodul oluşumu gözlenmiştir. Araştırmada 6 kg N/da uygulaması daha yüksek değerler göstermesine karşın; nodul oluşumu, tane verimi ve çevre yönünden tohuma aşılama yapılmasının ve 2-4 kg N/da gübre uygulamasının daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir

References

  • Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

M. Demir Kaya This is me

Publication Date January 1, 2002
Submission Date January 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 08 Issue: 04

Cite

APA Kaya, M. D. (2002). Bakteri Aşılaması ve Azot Dozlarının Bezelye (Pisum sativum L.)’ de Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Journal of Agricultural Sciences, 08(04). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000762

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).