BibTex RIS Cite

Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 5 - 11, 01.10.2016

Abstract

Ek besine geçiş süreci, hem anne hem de bebek için oldukça önemli bir süreç olup bu dönemde yanlış davranış geliştirme bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bu çalışmada ek besine geçişte katkılı gıda kullanımına ilişkin anne görüşlerinin değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden Odak Grup Görüşmesi tekniği kullanılmıştır. Çalışma grubunu 6-9 aylık bebeği olan orta sosyoekonomik düzeydeki 42 anne oluşturmaktadır. 6-8 kişilik 7 grup halinde ortalama 50 dakikalık oturumlar gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak annelerin rahatlık, kolaylık, ulaşılabilirlik nedeniyle katkılı gıda kullandıkları ve katkılı gıda hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları, eğitime açık oldukları görülmüştür

References

  • 1. Karaağaoğlu N, Samur GE. Anne ve çocuk beslenmesi: Pegem Akademi 2013.
  • 2. Saleh F, Ferdous Ara M, Hoque A, Alam MS. Complementary feeding practices among mothers in selected slums of Dhaka city: a descriptive study. J Health Popul Nutr 2014; 32(1): 89-96.
  • 3. Devecioğlu E, Gökçay G. Tamamlayıcı Beslenme. Çocuk Dergisi 2012; 12(4): 159-63.
  • 4. Shah D, Singh M, Gupta P, Faridi M. Effect of sequencing of complementary feeding in relation to breast-feeding on total intake in infants. JPGN 2014; 58(3): 339-43.
  • 5. Silva MM, Lidon FC. Food preservativesAn overview on applications and side effects. Emirates J Food Agric 2016; 28(6): 366.
  • 6. Legesse A, Muluken A, Getasew A. A survey on awareness of consumers about health problems of food additives in packaged foods and their attitude toward consumption of packaged foods: A case study at Jimma University. IFRJ 2016; 23(1): 375- 80
  • 7. Boğa A, Binokay S. Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımıza Etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 2010; 19(3): 141-54.
  • 8. Buka I, Osornio-Vargas A, Clark B. Food additives, essential nutrients and neurodevelopmental behavioural disorders in children: A brief review. Paediatr Child Health 2011; 16(7): 54-6.
  • 9. Erkan T. Gıdalardaki katkı maddeleri. Türk Pediatri Arşivi 2010; 45(4): 315-8.
  • 10. 1Kitzinger J. Qualitative research. Introducing focus groups. BMJ 1995; 311(7000): 299.
  • 11. Yıldırım A, Şimşek H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (7. Baskı) Ankara: Seçkin Yay. 2008.
  • 12. Tavsancil E, Aslan E. Içerik analizi ve uygulama örnekleri. Istanbul: Epsilon Yayincilik 2001.
  • 13. Miles MB, Huberman AM. Qualitative data analysis: An expanded sourcebook: Sage; 1994.
  • 14. Aytekin A, Sarıkaya P, Küçükoğlu S. Çalışan ve Çalışmayan Annelerin Bebek Beslenmesine Yönelik Davranışlarının İncelenmesi. Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni 2015; 49(1): 68-75.
  • 15. Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan Ş, Hassoy H. Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48(3): 226-33.
  • 16. Kaya N, Kurtoğlu S. Tip 1 Diyabet Tanısı Almış 0-5 Yaş Grubu Çocukların anne Sütü Alımı ve Beslenme İle İlgili Etmenlerin Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 2014; 42(2): 116-24.
  • 17.Çalışkan ZI, Bayat M. Annelerİn Bebek Bakimi Uygulamari Ve Bu Uygulamalari Etkİleyen Faktörler: Bİr Kapadokya Örneğİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011; 14(2): 23-30.
  • 18.Çatak B, Sütlü S, Kılınç AS, Bağ D. Burdur ilinde bebeklerin emzirilme durumu ve beslenme örüntüsü. Pamukkale Tıp Dergisi 2012; 5(3): 115- 22.
  • 19. Özmert EN. Yaşamda önemli bir dönüm noktası tamamlayıcı beslenme (ek gıdaya geçiş). Hacettepe Tıp Dergisi 2009; 40: 157-63.
  • 20. Öztürk M, Öktem F. İsparta Yedişehitler Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki 4-24 Aylık Çocuklarda Ek Besinlere Geçiş Dönemin İncelenmesi. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2000; 7(1): 53-8.
  • 21. Tokatlı A. Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş. ‘‘Weaning’’ Dönemi. STED 2003; 12(4): 134-6.
  • 22. Foster E, Mathers JC, Adamson AJ. Packaged food intake by British children aged 0 to 6 years. Food Add 2010; 27(3): 380-8.
  • 23.Crews C, Roberts D, Lauryssen S, Kramer G. Survey of furan in foods and coffees from five European Union countries. Food Add 2009; 2(2): 95-8.
  • 24. Lee SK, Veeramachaneni DR. Subchronic exposure to low concentrations of di-n-butyl phthalate disrupts spermatogenesis in Xenopus laevis frogs. Toxicol Sci 2005; 84(2): 394-407.
  • 25. McCann D, Barrett A, Cooper A, Crumpler D, Dalen L, Grimshaw K, et al. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-yearold children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. The Lancet 2007; 37: 1560-7.
  • 26. Williams P, Stirling E, Keynes N. Food fears: a national survey on the attitudes of Australian adults about the safety and quality of food. APJCN 2004; 13(1): 32-9.
  • 27. Öztürk S, Şahin SA, Tüfekci FG. Annelerin genetiği değiştirilmiş organizmalara yönelik bilgi durumları ve tutumları. İzmir Dr Behçet Uz Çocuk Hast Dergisi 2014; 4: 117-22.
  • 28. Ergin I, Karababa AO. Genetiği değiştirilmiş organizmalar: Sağlığa zararlarını kanıtlamak neden zor? Sorunlar ve riskin ipuçları. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi 2011; 9(2): 113-22.
  • 29. Shim SM, Lee K. Parents’ knowledge, behaviour and concerns of food chemical hazards: Korean mothers sending their preschool‐aged children to child care centres. IJCS 2013; 37(3): 243-9.

Evaluation of Mother's Opinions on the Use of Food Additives in the Transition to Additional Nutrients

Year 2016, Volume: 5 Issue: 2, 5 - 11, 01.10.2016

Abstract

The transition to additional nutrients is a very important process for both the mother and baby, and developing an incorrect behavior during this period may affect development of the baby negatively. This study aims to evaluate mother's opinions on the use of food additives in the transition to additional nutrients. For this purpose, among the qualitative research methods, the Focus Group Interview technique was used. The study group consists of 42 mothers with 6-9-months-old babies from middle socioeconomic class. Approximately 50-minute sessions were carried out with 7 groups of 6-8 people. As a result, it was observed that mothers use food additives due to simplicity, convenience, accessibility, do not have adequate knowledge about food additives, and were open to training

References

  • 1. Karaağaoğlu N, Samur GE. Anne ve çocuk beslenmesi: Pegem Akademi 2013.
  • 2. Saleh F, Ferdous Ara M, Hoque A, Alam MS. Complementary feeding practices among mothers in selected slums of Dhaka city: a descriptive study. J Health Popul Nutr 2014; 32(1): 89-96.
  • 3. Devecioğlu E, Gökçay G. Tamamlayıcı Beslenme. Çocuk Dergisi 2012; 12(4): 159-63.
  • 4. Shah D, Singh M, Gupta P, Faridi M. Effect of sequencing of complementary feeding in relation to breast-feeding on total intake in infants. JPGN 2014; 58(3): 339-43.
  • 5. Silva MM, Lidon FC. Food preservativesAn overview on applications and side effects. Emirates J Food Agric 2016; 28(6): 366.
  • 6. Legesse A, Muluken A, Getasew A. A survey on awareness of consumers about health problems of food additives in packaged foods and their attitude toward consumption of packaged foods: A case study at Jimma University. IFRJ 2016; 23(1): 375- 80
  • 7. Boğa A, Binokay S. Gıda Katkı Maddeleri ve Sağlığımıza Etkileri. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 2010; 19(3): 141-54.
  • 8. Buka I, Osornio-Vargas A, Clark B. Food additives, essential nutrients and neurodevelopmental behavioural disorders in children: A brief review. Paediatr Child Health 2011; 16(7): 54-6.
  • 9. Erkan T. Gıdalardaki katkı maddeleri. Türk Pediatri Arşivi 2010; 45(4): 315-8.
  • 10. 1Kitzinger J. Qualitative research. Introducing focus groups. BMJ 1995; 311(7000): 299.
  • 11. Yıldırım A, Şimşek H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (7. Baskı) Ankara: Seçkin Yay. 2008.
  • 12. Tavsancil E, Aslan E. Içerik analizi ve uygulama örnekleri. Istanbul: Epsilon Yayincilik 2001.
  • 13. Miles MB, Huberman AM. Qualitative data analysis: An expanded sourcebook: Sage; 1994.
  • 14. Aytekin A, Sarıkaya P, Küçükoğlu S. Çalışan ve Çalışmayan Annelerin Bebek Beslenmesine Yönelik Davranışlarının İncelenmesi. Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni 2015; 49(1): 68-75.
  • 15. Ünsal H, Atlıhan F, Özkan H, Targan Ş, Hassoy H. Toplumda anne sütü verme eğilimi ve buna etki eden faktörler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2005; 48(3): 226-33.
  • 16. Kaya N, Kurtoğlu S. Tip 1 Diyabet Tanısı Almış 0-5 Yaş Grubu Çocukların anne Sütü Alımı ve Beslenme İle İlgili Etmenlerin Değerlendirilmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 2014; 42(2): 116-24.
  • 17.Çalışkan ZI, Bayat M. Annelerİn Bebek Bakimi Uygulamari Ve Bu Uygulamalari Etkİleyen Faktörler: Bİr Kapadokya Örneğİ. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi 2011; 14(2): 23-30.
  • 18.Çatak B, Sütlü S, Kılınç AS, Bağ D. Burdur ilinde bebeklerin emzirilme durumu ve beslenme örüntüsü. Pamukkale Tıp Dergisi 2012; 5(3): 115- 22.
  • 19. Özmert EN. Yaşamda önemli bir dönüm noktası tamamlayıcı beslenme (ek gıdaya geçiş). Hacettepe Tıp Dergisi 2009; 40: 157-63.
  • 20. Öztürk M, Öktem F. İsparta Yedişehitler Sağlık Ocağı Bölgesi'ndeki 4-24 Aylık Çocuklarda Ek Besinlere Geçiş Dönemin İncelenmesi. SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2000; 7(1): 53-8.
  • 21. Tokatlı A. Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş. ‘‘Weaning’’ Dönemi. STED 2003; 12(4): 134-6.
  • 22. Foster E, Mathers JC, Adamson AJ. Packaged food intake by British children aged 0 to 6 years. Food Add 2010; 27(3): 380-8.
  • 23.Crews C, Roberts D, Lauryssen S, Kramer G. Survey of furan in foods and coffees from five European Union countries. Food Add 2009; 2(2): 95-8.
  • 24. Lee SK, Veeramachaneni DR. Subchronic exposure to low concentrations of di-n-butyl phthalate disrupts spermatogenesis in Xenopus laevis frogs. Toxicol Sci 2005; 84(2): 394-407.
  • 25. McCann D, Barrett A, Cooper A, Crumpler D, Dalen L, Grimshaw K, et al. Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-yearold children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial. The Lancet 2007; 37: 1560-7.
  • 26. Williams P, Stirling E, Keynes N. Food fears: a national survey on the attitudes of Australian adults about the safety and quality of food. APJCN 2004; 13(1): 32-9.
  • 27. Öztürk S, Şahin SA, Tüfekci FG. Annelerin genetiği değiştirilmiş organizmalara yönelik bilgi durumları ve tutumları. İzmir Dr Behçet Uz Çocuk Hast Dergisi 2014; 4: 117-22.
  • 28. Ergin I, Karababa AO. Genetiği değiştirilmiş organizmalar: Sağlığa zararlarını kanıtlamak neden zor? Sorunlar ve riskin ipuçları. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi 2011; 9(2): 113-22.
  • 29. Shim SM, Lee K. Parents’ knowledge, behaviour and concerns of food chemical hazards: Korean mothers sending their preschool‐aged children to child care centres. IJCS 2013; 37(3): 243-9.
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Emriye Hilal Yayan This is me

Ayşegül Ulutaş This is me

Zekeriya Çalişkan This is me

Oğuz Emre This is me

Publication Date October 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Yayan, E. H., Ulutaş, A., Çalişkan, Z., Emre, O. (2016). Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Annals of Health Sciences Research, 5(2), 5-11.
AMA Yayan EH, Ulutaş A, Çalişkan Z, Emre O. Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Ann Health Sci Res. October 2016;5(2):5-11.
Chicago Yayan, Emriye Hilal, Ayşegül Ulutaş, Zekeriya Çalişkan, and Oğuz Emre. “Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Annals of Health Sciences Research 5, no. 2 (October 2016): 5-11.
EndNote Yayan EH, Ulutaş A, Çalişkan Z, Emre O (October 1, 2016) Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Annals of Health Sciences Research 5 2 5–11.
IEEE E. H. Yayan, A. Ulutaş, Z. Çalişkan, and O. Emre, “Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, Ann Health Sci Res, vol. 5, no. 2, pp. 5–11, 2016.
ISNAD Yayan, Emriye Hilal et al. “Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Annals of Health Sciences Research 5/2 (October 2016), 5-11.
JAMA Yayan EH, Ulutaş A, Çalişkan Z, Emre O. Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Ann Health Sci Res. 2016;5:5–11.
MLA Yayan, Emriye Hilal et al. “Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Annals of Health Sciences Research, vol. 5, no. 2, 2016, pp. 5-11.
Vancouver Yayan EH, Ulutaş A, Çalişkan Z, Emre O. Ek Besine Geçişte Katkılı Gıda Kullanımına İlişkin Anne Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Ann Health Sci Res. 2016;5(2):5-11.